Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Caterpillar is een Amerikaans bedrijf welke zich focust op het ontwerpen evenals bouwen van zware machines. Deze machines kunnen worden ingezet voor de weg- en waterbouw evenals voor de mijnbouw. Bovendien produceert Caterpillar eveneens generatorsets en allerhande andere apparatuur welke wordt aangedreven door middel van dieselmotoren evenals gasturbines. Sinds enkele jaren heeft Caterpillar ook een lijn op de markt gebracht bestaande uit bouw-bestendige mobiele telefoons evenals accessoires. Het aandeel van Caterpillar noteert aan de New York Stock Exchange en heeft als kenmerk ‘CAT’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De oprichting van het bedrijf Caterpillar vond plaats in het jaar 1925. Ze ontstond eigenlijk door een fusie tussen de Holt Manufacturing Company en de C.L. Best Gas Traction Company. Opvallend was dat Caterpillar ook tijdens de beruchte depressiejaren steeds een mooie groei bleef doormaken. Het bedrijf had er in die tijd reeds voor gekozen om gebruik te maken van dieselmotoren in plaats van stoommachines. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er veelvuldig gebruik gemaakt van Caterpillarmachines om bijvoorbeeld vliegvelden te bouwen op eilanden die zich in de Stille Oceaan bevonden. Door de jaren heen zijn de machines van Caterpillar eveneens gebruikt bij de realisatie van allerhande bekende en grootschalige bouwprojecten. Denk hierbij onder meer aan de Hoover Dam, maar ook aan de Kanaaltunnel. Bovendien waren het ook de machines van deze Amerikaanse firma die verantwoordelijk waren voor het slopen van de Berlijnse Muur. Sinds het jaar 1929 staat Caterpillar genoteerd aan de New York Stock Exchange. Daar beschikt ze over de beursticker ‘CAT’. Bovendien maakt Caterpillar deel uit van de prestigieuze Dow Jones Industrial Average.

Caterpillar heeft er inmiddels voor gekozen om haar bedrijfsactiviteiten onder te verdelen in drie verschillende divisies. Bovendien is er eveneens een financiële tak in het leven geroepen voor afnemers welke hulp nodig hebben bij de financiering voor de aankoop van één van de verschillende machines uit het Caterpillar assortiment. De drie divisies waarvan sprake is zijn ‘Construction Industries’, ‘Energy & Transport’ evenals ‘Resource Industries’. De machines van Caterpillar worden inmiddels gebouwd in fabrieken die overal ter wereld zijn terug te vinden. Het merendeel van de fabrieken zijn echter terug te vinden op Amerikaanse bodem. Dit zijn er op moment van schrijven 43 in totaal. Nog eens 58 andere fabrieken zijn verspreid over verschillende landen. Het gaat hierbij niet alleen om Nederland en België, maar ook om Australië, Canada, China, Duitsland, Engeland, Italië en Polen. Ook in Azië zijn verschillende fabrieken gevestigd van Caterpillar. Deze zijn terug te vinden in India, Indonesië en Japan.

Kerncijfers onderneming

Caterpillar realiseert volgens de laatst bekende cijfers een jaaromzet van ruim 55 miljard dollar. Ongeveer 60 procent van deze omzet wordt gerealiseerd buiten de Verenigde Staten. In totaal zouden de machines van Caterpillar geleverd worden in meer dan tweehonderd verschillende landen verspreid over de wereld. Er zou sprake zijn van 177 dealers waarvan er 124 buiten de VS zijn gevestigd. Een zeer belangrijke kost voor Caterpillar is de zogenaamde R&D. Ze geeft elk jaar opnieuw dan ook ruim 2 miljard dollar uit aan proces- en productinnovatie. Dit komt neer op gemiddeld zo’n vier procent van de totale omzet die het bedrijf realiseert. Er zouden in totaal zo’n 115.000 mensen werkzaam zijn voor Caterpillar.

Strategische richting

Onder andere de mijnbouw wordt algemeen bestempeld als een sterk vervuilende sector. Verschillende bedrijven waaronder ook Caterpillar trachten daar deels verandering in te brengen. Ze proberen dit onder meer te doen door vol in te zetten op de productie van elektrische machines. Met name de 798 AC evenals de 796 AC moeten absolute paradepaardjes worden binnen de sector. Beiden beschikken over een aanzienlijk laadvermogen en hebben een elektrische aandrijving. Bovendien benadrukte dat de trucks niet alleen zijn ontworpen om een uitstekende payload te realiseren, daarnaast staan ze ook garant voor een uitstekende betrouwbaarheid en bieden ze een opvallend eenvoudig onderhoud. Deze verschillende factoren samen moeten er voor zorgen dat de machines door een groot aantal bedrijven op deze planeet kunnen worden ingezet. Het lijkt er in ieder geval naar uit te zien dat ook Caterpillar met het oog op de toekomst vol investeert in het uitbrengen van meer milieuvriendelijke machines, zelfs voor de meest vervuilende sectoren.

Hoe aandelen van Caterpillar kopen?

Wil je graag beleggen in Caterpillar? Dan is het altijd de moeite waard om er rekening mee te houden dat je dit op twee verschillende manieren kan doen. In eerste instantie is het uiteraard een optie om gewoon de aandelen van deze onderneming te kopen. Dat kan gebeuren door een beroep te doen op verschillende brokers zoals met name Binck Bank, DeGiro evenals Robeco. Echter spreekt het voor zich dat het kopen van een significante hoeveelheid aan Caterpillar aandelen lang niet voor elke belegger op financieel vlak tot de mogelijkheden zal behoren. Ben jij eerder een kleine belegger? In dat geval kan het interessant zijn om te gaan beleggen in Caterpillar met behulp van zogenaamde CFD’s. Wanneer deze (volatiele) beleggingsproducten jouw voorkeur wegdragen is het mogelijks een aanrader om daarvoor te kijken in de richting van het platform welke wordt aangeboden door Plus500.