Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Just Eat is een bekende eten-bestelsite en onderneming welke fungeert als tussenpartij tussen mensen die afhaalmaaltijden willen bestellen enerzijds en de restaurants die ze kunnen leveren anderzijds. Het bedrijf heeft haar zetel in de Engelse hoofdstad Londen en is verder actief in 13 verschillende landen verspreid over Europa, Azië, Oceanië en Amerika. Het platform van Just Eat maakt het mogelijk voor haar klanten om doelgericht op zoek te gaan naar een lokaal afhaalrestaurant en daar meteen een bestelling bij te plaatsen door middel van haar website. Just Eat staat genoteerd aan de London Stock Exchange waar ze is terug te vinden onder de ticker JE.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Het waren vijf Deense ondernemers die aan de basis liggen van de oprichting van ‘Just Eat’ in het jaar 2000. Het was in 2000 dat het bedrijf werd opgericht, maar de lancering van haar dienst vond pas echt plaats een jaar later, meer bepaald in de maand augustus. In 2005 koos de technologie ondernemer ‘Bo Bendtsen’ er voor om de oorspronkelijke oprichters allemaal uit te kopen. Althans bijna allemaal, want alleen Jesper Buch behield zijn aandelen in het bedrijf. De hoofdzetel van de onderneming werd vervolgens ook verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk. Ook Jesper Buch zou verhuizen naar de UK. Vervolgens neemt hij David Buttress in dienst om de lancering van Just Eat UK mee te organiseren. De internationale uitbreiding van Just Eat die daarop volgde had in het bijzonder betrekking tot Nederland. Just Eat werd daar gelanceerd in het jaar 2007 waarna een jaar later ook Ierland volgde. In januari 2011 werd er door Just Eat een joint venture gestart in India.

Een belangrijk moment voor Just Eat brak uiteraard aan op 3 april 2014. Het was namelijk op dat moment dat Just Eat werd genoteerd aan de London Stock Exchange. In juli verhoogde Just Eat haar aandeel in Alloresto tot zomaar even 80 procent. In van dat jaar werd er bovendien voor gekozen om de Braziliaanse tak van het bedrijf genaamd ‘RestauranteWeb’ te laten samensmelten met één van diens belangrijkste concurrenten, namelijk ‘iFood’. Op deze manier ontstond de joint venture ‘IF-JE’ waar Just Eat een aandeel van 25 procent in had. In juli 2015 verwierf just Eat het bedrijf ‘Orderit.ca’. Het betrof hier een Canadese online besteldienst voor maaltijden waardoor Just Eat haar aanwezigheid op de Canadese markt kon verstevigen. In augustus van 2016 verraste Just Eat vriend en vijand door haar activiteiten in de Benelux te verkopen aan haar Nederlandse concurrent ‘Takeaway.com’. Met de verkoop was een bedrag gemoeid van zo’n slordige 22,5 miljoen euro.

Kerncijfers

Just Eat beschikt over een jaarlijkse omzet van 546,3 miljoen Engelse pond. Het operatieve inkomen waar de onderneming op kan rekenen bedraagt volgens de laatste cijfers op moment van schrijven 72,5 miljoen Engelse pond. Dit betekent dat er verder sprake is van een netto inkomen voor een bedrag van 103,5 miljoen Engelse pond. De actuele schuld op moment van schrijven zou 1,01 miljard Engelse pond bedragen. Ben jij ook van plan om te gaan beleggen in het bedrijf ‘Just Eat’? In dat geval dien je er nog rekening mee te houden dat aandeelhouders doorgaans geen dividend ontvangen. Wanneer je dus met andere woorden vooral geïnteresseerd bent in het opnemen van nieuwe dividendaandelen in je portefeuille zijn deze daar wellicht niet meteen geschikt voor.

Strategische richting

Het is duidelijk dat Just Eat continue op zoek is naar interessante mogelijkheden om haar marktpositie te versterken. Het tracht dit te doen op verschillende manieren. In eerste instantie heeft het bedrijf er bijvoorbeeld in de maand januari van 2019 voor gekozen om ‘Flyt’ te kopen. Het betreft hier een start-up die zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor restaurants evenals voedingsleveranciers. De overname ging gepaard met een overnameprijs van zo’n slordige 22 miljoen Engelse pond. Daarnaast blijft het voor Just Eat uiteraard van cruciaal belang om te proberen zoveel mogelijk overeenkomsten af te sluiten met kwalitatieve afhaalrestaurants die actief zijn in de landen waarin ze haar diensten aanbiedt. Ook op dit vlak timmert ze elke dag hard aan de weg.

Hoe beleggen in Just Eat?

Just Eat aandelen kopen is natuurlijk lang niet de enige mogelijkheid om in dit bedrijf te beleggen. Geef jij er toch de voorkeur aan om gewoon over te gaan tot het kopen van een bepaald pakket met aandelen? Dat is uiteraard perfect mogelijk. Je dient er in dat geval alleen maar rekening mee te houden dat je als belegger een behoorlijk pakket met aandelen zal moeten kopen om een significante positie in te kunnen nemen. Dit betekent dat je ook een niet onaanzienlijk budget ter beschikking dient te hebben. Het kan echter ook anders. Ben jij een belegger die over een wat beperkter budget beschikt? In dat geval kan je er ook voor kiezen om te beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s. Op deze manier kan je namelijk met een aanzienlijk kleiner bedrag toch op een interessante manier speculeren op eventuele koerswijzigingen die plaatsvinden met betrekking tot het Just Eat aandeel. Let wel, beleggen met behulp van CFD’s komt met extra risico’s. Beleggen in Just Eat is mogelijk door een beroep te doen op de diensten van verschillende brokers zoals met name Robeco, DeGiro, Binck Bank evenals natuurlijk de populaire CFD-broker Plus500.