Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Lufthansa mag zich met terechte trots de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland noemen. Het hoofdkwartier van de luchtvaartmaatschappij is terug te vinden in het Duitse Keulen. De belangrijkste luchthavens die door Lufthansa worden aangevlogen in Duitsland zijn Frankfurt International Airport, Frankfurt am Main evenals Franz Josef Strauß International Airport in München. Lufthansa staat verder bekend als één van de oprichtende partijen of airlines van de ‘Star Alliance’. Dit is één van ’s werelds belangrijkste samenwerkingsverbanden tussen luchtvaartmaatschappijen. Lufthansa is beursgenoteerd en haar aandeel wordt verhandeld aan de Frankfurt Stock Exchange onder de ticker ‘LHA’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Het bedrijf Lufthansa werd opgericht op 6 januari 1926. De oprichting vond plaats door een fusie tussen enerzijds de Deutsche Aero Lloyd en anderzijds de Junkers Luftverkehr. In eerste instantie droeg het bedrijf nog de naam ‘Deutsche Luft Hansa Aktiengesellschaf’. De eerste versie van het bedrijf Lufthansa ging samen met Nazi-Duitsland onderuit in het jaar 1945. Het bedrijf werd officieel geliquideerd in het jaar 1951. Twee jaar later vond de oprichting plaats in de Bondsrepubliek van de ‘Aktiengesellschaft für Luftverkehrsbedarf’. Afgekort luisterde deze onderneming naar de naam ‘LUFTAG’. Het bedrijf kocht een jaar later de merknaam ‘Deutsche Lufthansa’ waarna ze haar activiteiten onder deze benaming verder zette. Nog een jaar later werd er door de DDR voor gekozen om een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten. Deze luisterde naar de weinig verrassende naam ‘Lufthansa’. Het was deze airline die moest zorgen voor het onderhouden van de lijndienst naar de Oostblok-bestemmingen. Het ging bij de DDR echter al snel dagen dat zij alles behalve de rechtmatige eigenaar of houder waren van de naam ‘Lufthansa’ waardoor ze er in 1958 voor kozen om de luchtvaartmaatschappij ‘Interflug’ op te richten. Deze ging echter in 1991 failliet.

Tot op het ogenblik dat de hereniging plaatsvond in het jaar 1990 was het Lufthansa wettelijk verboden om vluchten te ondernemen van en naar West-Berlijn. Dit was overigens niet alleen van toepassing voor Lufthansa, maar ook voor alle andere luchtvaartmaatschappijen die niet afkomstig waren uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië evenals Frankrijk. In september van 1990 werd er een overeenkomst bereikt tussen Lufthansa en Pan Ann. Lufthansa werd eigenaar van de belangen in de onderneming en telde daarvoor een niet onaanzienlijk bedrag van 150 miljoen Amerikaanse dollar neer. In juni van het jaar 2003 werd er door Lufthansa voor gekozen om de Lufthansa Terminal 2 te openen op de ‘Frans Joseph Strauß Airport’ welke is gelegen in de Duitse stad München. Ze heeft dit gedaan om de capaciteit op Frankfurt FRA te verminderen. Het betrof hier meteen ook één van de eerste Europese terminals welke deels eigendom zijn van een luchtvaartmaatschappij.

Op 22 maart 2005 werd er een fusie aangegaan tussen Lufthansa en Swiss International Air Lines. Op 15 september 2008 bezit Lufthansa verder ook 45 procent van de aandelen van Brussels Airlines. Op 28 september 2016 kocht Lufthansa ook de resterende 55 procent van de aandelen van Brussels Airlines. Een jaar later maakte Lufthansa bovendien ook nog eens bekend een groot deel van de activiteiten van het inmiddels failliet gegane Air Berlin over te hebben genomen. Ook in de jaren die volgden zou Lufthansa door middel van strategische overnames haar marktaandeel nog verder verbeteren.

Kerncijfers

Lufthansa heeft volgens de laatst bekend gemaakte cijfers op jaarbasis een omzet van 35,579 miljard euro. Het operatieve inkomen van het bedrijf bedraagt daarmee zo’n 5,362 miljard euro. Dit zorgt er voor dat er volgens de laatst bekend gemaakte cijfers op dit ogenblik sprake is van een netto inkomen van 2,364 miljard euro. De totale activa bedraagt 36,267 miljard euro en het totale eigen vermogen zou zijn gelegen op 9,598 miljard euro. Lufthansa telt op moment van schrijven bovendien zo’n 129.424 werknemers.

Strategische richting

De strategische richting die door Lufthansa wordt gehanteerd is eigenlijk vrij duidelijk. Door de jaren heen heeft Lufthansa er namelijk steevast voor gekozen om haar positie binnen de luchtvaartsector te versterken door het uitvoeren van doelgerichte overnames. De verwachting is dat dit naar de toekomst toe eigenlijk niet zal veranderen. Verschillende namen zijn reeds gevallen als potentiële overnamekandidaten. Het zou daarbij bijvoorbeeld gaan om Norwegian. Lufthansa zou dan ook niet alleen interesse hebben in een versteviging van haar positie op de trans-Atlantische markt, daarnaast zou ook de moderne Boeing 787-vloot van de luchtvaartmaatschappij haar aandacht hebben getrokken. Naast Norwegian werden ook anderen namen zoals Alitalia en Wizz Air reeds veelvuldig genoemd.

Hoe beleggen in Lufthansa?

Wil je graag Lufthansa aandelen kopen? Dat kan! Lufthansa aandelen kopen zorgt er voor dat je mede-eigenaar wordt van één van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier mogelijks aanspraak kan maken op het dividend dat door Lufthansa aan haar aandeelhouders kan worden toegekend. Wil je wel beleggen in Lufthansa, maar ben je genoodzaakt om dat te doen met een beperkt budget? Of zou je graag zo optimaal mogelijk willen speculeren op de koers van het Lufthansa aandeel? In dat geval kan je er ook voor kiezen om te beleggen met CFD’s. In ieder geval, beleggen in Lufthansa is mogelijk bij verschillende (online) brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank, DeGiro, Robeco evenals de bekende CFD-broker Plus500!