Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

GoPro is een Amerikaans technologiebedrijf dat werd opgericht in het jaar 2002 door Nick Woodman. In eerste instantie is GoPro natuurlijk voornamelijk bekend omwille van de actiecamera’s die ze ontwikkelt. Daarnaast is het echter zo dat het bedrijf ook verschillende mobiele applicaties op de markt heeft gebracht. In eerste instantie werd GoPro niet opgericht onder de huidige benaming die we allemaal kennen, in tegendeel. De oprichting gebeurde dan ook als ‘Woodman Labs inc’. In eerste instantie richtte het merk zich hoofdzakelijk op de productie van camera’s die waren bestemd om in de sportwereld te gebruiken. Later kwam daar verandering in en werd het productaanbod uitgebreid met onder meer video editing software. Het GoPro aandeel kopen is mogelijk aan de Amerikaanse NASDAQ. Het beschikt daar over de ticker GPRO.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Voor de oorsprong van het bedrijf GoPro moeten we terugkeren in de tijd, meer bepaald naar het jaar 2002. Toen werd de onderneming opgericht door Nick Woodman. Het ontstaan van de onderneming is eigenlijk het gevolg van een reis die Woodman maakte naar Australië. Tijdens het surfen had hij gehoopt dat het mogelijk was om actiefoto’s te kunnen maken van een zeer hoge kwaliteit. Dat bleek echter al snel onmogelijk te zijn. De amateurfotografen die aan de kant het schouwspel stonden te bekijken beschikten immers niet over geschikte apparatuur om dergelijke beelden te maken. Er was wel apparatuur op de markt terug te vinden die daarvoor in aanmerking kwam, alleen was het probleem dat deze over een zeer hoge kostprijs beschikte. De naam ‘GoPro’ is eveneens ontstaan tijdens het surfen. Toen Woodman en zijn vrienden aan het surfen waren bleek al snel dat ze sterk geïnspireerd waren om professionele surfers te worden. In het Engels betekent dat zoveel als ‘going pro’. Dat was op dat ogenblik ook de enige manier om gefilmd te kunnen worden op het water.

De eerste reeks met camera’s die door het bedrijf op de markt werd gebracht kreeg de naam ‘Hero’. Dit omdat de actiecamera’s er in moesten slagen om de surfer (of sporter) eruit te laten zien als een echte held. Het kapitaal voor de oprichting van zijn bedrijf kwam deels van de ouders van Woodman. Zij besloten dan ook om een bedrag te investeren van zo’n slordige 230.000 dollar in de onderneming van hun zoon. Het eerste camerasysteem van het bedrijf werd verkocht in het jaar 2004. Dit systeem maakte gebruik van een 35 mm film. Met ingang van het jaar 2014 bracht het bedrijf een zogenaamde fixed-lens HD video camera op de markt. Daarvoor was een lens beschikbaar die 170 graden foto’s kon maken. Twee of meerdere van deze lenzen konden samen worden gebruikt om een 360 graden video te maken.

In januari 2016 besloot GoPro om een partnership aan te gaan met Periscope voor live streaming. Tijdens het jaar 2015 werd er voor op regelmatige basis voor gekozen om nieuwe personeelsleden in dienst te nemen. In de loop van het jaar werd echter duidelijk dat de verkoopcijfers een aardige terugval kenden. Dit zorgde er voor dat zo’n 7 procent van het werknemersbestand werd bedankt voor bewezen diensten aan het begin van het jaar 2016. Aan het einde van datzelfde jaar zouden er nog eens 200 mensen worden ontslagen in een poging om de kosten van het bedrijf te drukken. Ook de jaren die daarna kwamen kenmerkten zich vooral door het inkrimpen van het personeelsbestand tot er uiteindelijk in januari 2018 nog minder dan 1.000 mensen voor het bedrijf aan de slag waren. Het is opvallend welke enorme koerswisselingen het aandeel van GoPro heeft gemaakt. Op haar hoogtepunt was het aandeel tot dusver dan ook zo’n slordige 86 dollar waard. Op haar dieptepunt bedroeg de waarde van het aandeel evenwel nog slechts 4,81 dollar.

Door de jaren heen heeft GoPro er eveneens voor gekozen om een aantal doelgerichte overnames uit te voeren. Op 28 april 2015 kocht ze bijvoorbeeld Kolor, een virtual reality startup die gevestigd was in het Franse Chambéry. Dat bleek geen groot succes te zijn. Na 14 september 2018 was het namelijk zo dat de Kolor producten niet langer zouden worden verkocht. Bovendien zouden bestaande producten ook geen update meer krijgen. Op 29 februari 2016 spendeerde GoPro zomaar even 105 miljoen Amerikaanse dollar aan de aankoop van twee start-ups, namelijk Stupeflix en Vemory. De aankoop had voornamelijk betrekking tot de video editing software tools Replay en Splice die GoPro graag in handen wou krijgen. In maart 2020 besloot het bedrijf om ook ReelSteady over te nemen.

Kerncijfers onderneming

GoPro heeft sinds haar hoogtepunt een vrij aanzienlijke terugval gekend. Volgens de meest actuele cijfers op moment van schrijven draait het bedrijf een jaaromzet van ongeveer 1,18 miljard Amerikaanse dollar. Het operatieve inkomen is gedaald naar een bedrag van 163,46 miljoen Amerikaanse dollar. Voor het netto inkomen geldt dat er sprake is van een bedrag van 182,87 miljoen. Het totale vermogen van de onderneming is inmiddels gedaald naar een waarde van 0,85 miljard.

Op moment van schrijven is het ook zo dat er kan worden vastgesteld dat het personeelsbestand aanzienlijk is ingeperkt. Het personeelsbestand ligt met 964 werknemers dan ook onder de (magische) grens van 1.000. De verwachting is dat er ook in de komende jaren nog meer personeelsleden zullen moeten afvloeien wanneer de cijfers geen drastische ommekeer maken. Ondanks het feit dat op moment van schrijven enig herstel zichtbaar is blijft GoPro het moeilijk hebben om zich echt door te zetten. Er wordt door het bedrijf GoPro geen dividend toegekend aan haar aandeelhouders.

Strategische richting

Ondanks het feit dat GoPro een stevige terugval heeft gekend van haar hoogtepunt is het wel zo dat het merk een absoluut icoon is op vlak van actiecamera’s. Het probleem dat zich stelt is wellicht dat de doelgroep ook vrij specifiek is. Iemand die gewoon gaat lopen zal daarvoor wellicht geen behoeften hebben aan een GoPro. De focus van het merk ligt dan ook in het bijzonder op de meer extreme sporters, professionals en avonturiers. Dit gezegd hebbende kan er wel worden vastgesteld dat GoPro’s ook steeds vaker worden ingezet binnen andere segmenten.

De focus van GoPro lijkt er op te liggen om haar actiecamera’s aan een nog grotere doelgroep voor te kunnen stellen en voor hun bruikbaar te maken. Dit blijkt onder meer uit de lancering van ‘The Remote’. Met deze handige afstandsbediening is het mogelijk om over een afstand van zomaar even 61 meter tot maar liefst vijf camera’s tegelijkertijd aan te sturen. Bovendien geldt voor deze afstandsbediening ook dat ze waterdicht is tot op een diepte van 5 meter. Dit zorgt er voor dat er meteen heel wat extra functionaliteiten worden toegekend aan de GoPro.

Dat GoPro met elk toestel dat ze op de markt brengt blijft innoveren wordt jaar na jaar duidelijk. Bij de introductie van de GoPro Hero 9 Black werden bijvoorbeeld weer een aantal welkome verbeteringen doorgevoerd. Zo was er sprake van een grotere resolutie sensor voor 5K-video’s, is de camera uitgerust met een zwaardere accu en is er nu ook aan de voorkant een schermpje terug te vinden. Op vlak van (film)kwaliteit blijft GoPro het gros van de concurrentie ver vooruit. Dat zorgt er voor dat ze met recht en rede over een vaste plaats binnen de markt beschikt.

Dat GoPro hard aan het zoeken is naar mogelijkheden om haar doelgroep verder uit te breiden werd inmiddels eveneens duidelijk gemaakt. Het bedrijf heeft dan ook verschillende nieuwigheden op de markt geïntroduceerd. Eén van de meest opvallende nieuwigheden heeft betrekking tot de macOS-app. Deze app maakt het mogelijk om onder meer de Hero8 Black te gaan gebruiken als webcam. Voor heel wat mensen die een webcam kopen geldt dat ze zich beklagen over de gebrekkige beeldkwaliteit. Daar brengt GoPro verandering in. Vanaf nu is het dan ook mogelijk om ook met je webcam altijd de beste beelden te maken. De kans is ongelofelijk dat GoPro ook hier richting de toekomst op zal gaan verder bouwen.

Hoe aandelen van GoPro kopen?

Ben je van plan om aandelen van GoPro te kopen? Dan kan je dat uiteraard doen bij verschillende brokers. Er zijn op de Nederlandse markt tal van verschillende uitstekende brokers terug te vinden die het mogelijk maken om te investeren in het aandeel van GoPro. Enkele van deze brokers zijn onder meer DeGiro, Binck Bank en Mexem Benelux. Voor al deze brokers geldt dat ze niet alleen zeer betrouwbaar zijn, maar bovendien ook nog eens over een veelzijdig, maar gebruiksvriendelijk handelsplatform beschikken. De meeste mensen willen tegenwoordig hun beleggingen volledig zelf in de hand hebben en daar kunnen deze brokers voor zorgen. Bij hun aandelen kopen kan dan ook zeer de moeite waard zijn.

Wil je graag wel speculeren op de aandelenkoers van GoPro, maar heb je eigenlijk slechts een beperkt budget voor handen om mee te gaan beleggen? Dan is het mogelijk om een beroep te doen op de diensten van een CFD-broker. Eén van deze partijen is Plus500. Voor deze CFD-broker geldt dat ze reeds een lange tijd meedraait op de markt waardoor ze haar betrouwbaarheid heeft weten te bewijzen. Die betrouwbaarheid gecombineerd met de lage kosten die ze hanteert zorgt er voor dat deze CFD-broker een absolute aanrader is.