Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Alibaba is een particulier concern welke is gevestigd in het Chinese ‘Hangzhou’. De Alibaba groep is eigenlijk een verzameling van allerhande internetbedrijven welke zich richten op e-commerce. Het gaat daarbij niet alleen om de online detailhandel, maar ook om bijvoorbeeld betalingsdiensten, business-to-business webportalen evenals een zoekmachine die is gespecialiseerd in prijsvergelijkingen. Om een nog grotere doelgroep te bereiken heeft Alibaba er inmiddels ook voor gekozen om een clouddienst voor data aan te bieden. Het aandeel van Alibaba kenmerkt zich door de ticker ‘BABA’ en staat genoteerd aan de New York Stock Exchange. In eerste instantie had Alibaba geprobeerd om een beursnotering aan te vragen in Hongkong, maar uiteindelijk was het toch verplicht om hiervoor uit te wijken naar de VS.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Alibaba werd opgericht op 4 april 1999 door Jack Ma. Hij koos er toen voor om het online business-to-businessportaal ‘Alibaba.com’ op te richten. Deze had als functie om Chinese producenten in contact te laten komen met potentieel geïnteresseerde buitenlandse kopers. In het jaar 2003 werd door Alibaba Taobao opgericht. In tegenstelling tot Alibaba.com betrof het hier een consumer-to-consumerportaal. Op dat ogenblik mocht Taobao zich tot één van de 20 meest bezochte websites ter wereld rekenen. Een jaar later werd door het bedrijf ook ‘Alipay’ opgericht, een online escrowbetalingsdienst. Een zeer belangrijke overeenkomst werd bereikt in het jaar 2005 tussen Alibaba en Yahoo! De twee kondigden op dat ogenblik immers aan intensief te gaan samenwerken. Beide bedrijven wilden vooral samenwerken om hun gezamenlijke positie binnen de Chinese markt te verstevigen. In oktober 2015 raakte bekend dat Alibaba een bod had uitgebracht ter waarde van 4,6 miljard euro op ‘Youku Tudou’, een aan de NASDAQ genoteerde onderneming welke werd aanzien als het Chinese alternatief voor Youtube. Alibaba beschikte op dat ogenblik reeds over een belang in het bedrijf van 18,3 procent, maar wou ook graag de rest in handen krijgen.

In het jaar 2013 raakte bekend dat Alibaba opvallend genoeg op zoek ging naar mogelijkheden om een beursnotering te bekomen in de Verenigde Staten. Deze keuze werd gemaakt nadat een deal met toezichthouders in Hongkong was afgesprongen. Vervolgens nam het een jaar aan tijd in beslag om de primaire emissie uit te geven. Deze verscheen uiteindelijk op de beurs in september 2014. De Alibaba aandelen werden geïntroduceerd tegen een waarde van 68 dollar per aandeel. In totaal zouden er voor 25 miljard dollar aan aandelen worden verkocht. Het betrof hier net iets minder dan 15 procent van het totale aantal uitstaande aandelen. Enkele grote aandeelhouders in de Alibaba Groep zijn op moment van schrijven niet alleen het Japanse Softbank, maar ook Altaba Inc (voorheen Yahoo!) en Jack Ma. Ook de medeoprichter van de onderneming, Joe Tsai heeft nog steeds een beperkt aandelenpercentage in handen.

Kerncijfers onderneming

Alibaba is een onderneming welke over een gebroken boekjaar beschikt. Dit zorgt er voor dat ze eindigt aan het einde van de maand maart. In het bijzonder in het jaar 2016 was er sprake van een zeer aanzienlijke nettowinst. Deze werd deels veroorzaakt door incidentele baten. Alibaba Pictures werd gedeconsolideerd en het belang in Alibaba Health werd in één klap heel wat meer waard. Uiteindelijk waren deze twee bedrijven reeds verantwoordelijk voor een stijging van zomaar even 43 miljard renminbi binnen de Alibaba Groep. De laatst bekende cijfers geven een omzet weer ten belope van 250.266 miljoen renminbi. Dit betekende een bedrijfsresultaat van 69.314 miljoen renminbi en een nettoresultaat van 61.412 renminbi. Dit staat gelijk aan een omzet van 39,9 miljard dollar en een winst van 9,8 miljard dollar.

Strategische richting

Alibaba heeft zichzelf verschillende, duidelijke doelen gesteld voor de toekomst. In eerste instantie wil ze bijvoorbeeld een uitbreiding van locaties met distributiecentra realiseren. Het kijk daarvoor naar verschillende Europese landen waaronder ook naar België. Met name in Luik zou er een nieuw distributiecentrum worden opgericht. Dat is echter niet alles. Niet alleen wil Alibaba haar distributie in Europa efficiënter laten verlopen, daarnaast wil ze proberen om zo optimaal mogelijk in te spelen op elke doelgroep. Het gaat dit onder meer doen door middel van de ‘Smart Touch’. Het zou hierbij gaan om een speciale, slimme screen cover die voor het blinden en slechtzienden veel eenvoudiger moet maken om bestellingen te plaatsen met behulp van hun smartphone. De bijzondere screen cover zou worden ontwikkeld door Alibaba in samenwerking met de Chinese universiteit van ‘Tsinghua’.

Hoe aandelen van Alibaba kopen?

Alibaba aandelen kopen is iets waar veel mensen interesse in hebben. Dit heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met het feit dat deze onderneming reeds over een zeer lange geschiedenis beschikt. Dit gezegd zijnde is het altijd belangrijk dat je deze aandelen gaat kopen bij een betrouwbare partij. Op dit vlak kunnen we je alleen maar aanraden om te kijken in de richting van brokers zoals met name Binck Bank, Robeco en DeGiro. Deze brokers beschikken over een solide platform en zijn allen zeer betrouwbaar. Wil jij liever niet gewoon aandelen kopen van Alibaba, maar ben je wel geïnteresseerd om te speculeren op de Alibaba koers door middel van zogenaamde CFD’s? Ook dat is natuurlijk perfect mogelijk! Daarvoor kan je onder meer een beroep doen op de bekende CFD-broker Plus500!