Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

BMW is één van ’s werelds bekendste en meest gerenommeerde automerken. Het merk werd opgericht in het jaar 1912 en fungeert als moederbedrijf voor Rolls-Royce Motor Cars. Het bedrijf achter het BMW-aandeel is dus niet alleen verantwoordelijk voor de productie van de BMW-voertuigen, daarnaast produceert ze eveneens automobielen onder de naam ‘Mini’. Het aandeel van BMW noteert aan de ‘Deutsche Börse’ welke de eigenaar is van de Duitse aandelenbeurs de Frankfurter Wertpapierbörse. Het BMW-aandeel staat daar genoteerd met de weinig verrassende ticker ‘BMW’. Wanneer jij ook een absolute fan bent van dit prestigieuze automerk of je gewoon geïnteresseerd bent om te beleggen in een bekend automerk is kijken in de richting van BMW aandelen mogelijks ook voor jou de moeite waard.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De basis voor het bedrijf BMW wordt gelegd op 15 februari 1912. Het was namelijk toen dat het bedrijf ‘Rapp Motorenwerke GmbH’ werd opgericht. Het betrof hier eigenlijk een vliegtuigenfabriek die zich specialiseerde in de productie en commercialisering van motoren voor ééndekkers- evenals tweedekkers-vliegtuigen. Het bedrijf kende een snelle expansie en beschikte in 1915 dan ook reeds over 370 medewerkers. In 1916 kiest Karl Rapp er voor om diens bedrijf te verkopen aan Gustav Otto. Hij fusioneert het bedrijf op zijn beurt met ‘Aerowerke Gustav Otto’. Het nieuwe bedrijf wordt vervolgens ‘Bayerische Flugzeug Werke’ gedoopt. Door BMW zelf wordt de oprichtingsdatum van diens juridische voorganger, namelijk Bayerische Flugzeug Werke aanzien als haar echte, officiële oprichtingsdatum. Omwille van deze reden vierde het merk dan ook op 7 maart 2016 haar honderdjarige bestaan.

In het jaar 2003 werd er door BMW voor gekozen om samen met het Chinese ‘Brilliance’ een joint venture op te richten onder de naam ‘BMW Brilliance Automotive LTD’. Het voornaamste doel van deze joint venture was het produceren van BMW voertuigen op Chinese bodem. Daarnaast zou er echter ook onderzoek gebeuren en zouden er verkoop en after-sales services plaatsvinden. BBA bracht in het jaar 2017 uiteindelijk vijf verschillende modellen op de markt waaronder de BMW 5-Series en de BMW X1. De voertuigen werden geproduceerd in twee fabrieken in Shenyang. Het jaar 2014 was het eerste jaar waarin BMW in totaal meer dan 2 miljoen voertuigen wist te produceren.

In 2018 heeft BMW samen met Great Wall Motor (eveneens een Chinese onderneming) een nieuw contract voor de oprichting van een joint venture getekend. Beide bedrijven zullen over 50 procent van de aandelen in de joint venture beschikken. Het nieuwe samenwerkingsverband zou zich volledig gaan richten op de productie van elektrische auto’s. Het gaat hierbij in het bijzonder om de productie van volledig elektrische Mini’s.

Kerncijfers onderneming

BMW realiseert een jaaromzet van 98,7 miljard euro. Van deze laatst bekende omzet was er zo’n 8,7 miljard euro winst. De marktkapitalisatie bedraagt 56 miljard euro. Belangrijk om weten is dat er twee soorten klassen van aandelen bestaan binnen het bedrijf BMW. Het gaat hierbij in eerste instantie om de gewone aandelen, de zogenaamde ‘common stock’. Hiervan zijn er op moment van schrijven 656.494.740 aandelen uitgegeven van elk 1 euro nominale waarde. Deze aandelen vertegenwoordigen 91,7 procent van het volledige aandelenpakket. Vervolgens zijn er ook nog de bevoorrechte aandelen van het bedrijf of de ‘preferred stock’. Hiervan zijn 54.499.544 stuks beschikbaar die eveneens een nominale waarde hebben van 1 euro per stuk. Kenmerkend voor deze aandelen is dat ze niet over stemrecht beschikken. Ze vertegenwoordigen 8,3 procent van het totale aandelenpakket van BMW.

Strategische richting

BMW heeft duidelijk, net als vele andere automerken, de kaart van de elektrische voertuigen getrokken. De nieuwe joint venture met Great Wall Motor is daar uiteraard het zoveelste bewijs van. In het bijzonder heeft BMW laten uitschijnen dat het niet alleen werk wil maken van extra vermogen (bijvoorbeeld met de introductie  van het nieuwe XtraBoost-systeem van BMW), daarnaast moet ook de actieradius volgens de autofabrikant een aanzienlijke boost krijgen. Met de BMW 3-Serie Plug-inhybride wordt de elektrische actieradius reeds opgewaardeerd tot 60 kilometer. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de 37 kilometer waar consumenten bij de voorgaande 330e nog tevreden mee moesten zijn. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat BMW volop gaat inzetten op elektrisch rijden. Dit niet alleen voor haar eigen BMW-voertuigen, maar ook voor de nieuwe Mini’s die op de markt gebracht zullen worden.

Hoe aandelen van BMW kopen?

BMW aandelen kopen is veel toegankelijker dan veel mensen denken. De kostprijs van het BMW-aandeel is op moment van schrijven dan ook niet zo hoog waardoor ook de minder gefortuneerde beleggers ze zonder al teveel problemen in hun portefeuille kunnen opnemen. Wil jij ook graag BMW aandelen kopen? In dat geval is het altijd belangrijk om dit te doen via betrouwbare brokers. Wat dit betreft zou je kunnen kijken naar brokers zoals bijvoorbeeld DeGiro evenals Robeco en natuurlijk ook Binck Bank. Een andere mogelijkheid is speculeren op de koers van BMW door middel van zogenaamde CFD’s. Wanneer je hier de voorkeur aan geeft kunnen we je aanraden om een account aan te maken bij de voordelige en bovendien ook zeer betrouwbare CFD-broker Plus500!