Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Daimler is een multinational welke actief is in de autosector. Voordat het bedrijf fusioneerde met Chrysler stond ze bekend als ‘Daimler-Benz AG’. De belangrijkste activiteit van het bedrijf heeft betrekking tot de productie van zowel personen-, bestel- als vrachtwagens. Bovendien beschikt het bedrijf ook over een busdivisie en is het mogelijk om er financiële diensten bij af te sluiten. Het gaat hierbij om het bijzonder om autofinancieringen. Daimler is beursgenoteerd aan de Deutsche Börse waar het beschikt over de ticker ‘DAI’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

In haar huidige vorm ontstond Daimler in het jaar 2007, maar voor deze datum was ze reeds (onder een andere vorm) op de markt actief. In het jaar 1986 werd dan ook het 100-jarige bestaan gevierd van het bedrijf. Op dat ogenblik betrof het, het tweede grootste concern van West-Duitsland. Het bedrijf moest alleen VEBA en natuurlijk ook Volkswagen voor zich dulden. Daimler koos er in dat jaar voor om AEG over te nemen nadat het eerder al de overnames van MTU en Dornier tot een goed einde had gebracht. De overname van AEG zorgde er voor dat het bedrijf een stevige boost kreeg. Dit niet alleen op vlak van omzet, maar ook haar aantal werknemers steeg aanzienlijk. Na de overname van AEG waren er dan ook zomaar even 300.000 mensen werkzaam voor Daimler. Ondanks het feit dat de overname van AEG in eerste instantie een goed idee leek zou later het tegenovergestelde duidelijk worden. In het jaar 1994 boekte AEG immers een verlies van 362 miljoen mark. Twee jaar later kon Daimler dan ook niet anders dan bepaalde onderdelen van AEG te verkopen of onder te brengen bij andere bedrijfsonderdelen.

Een bijzonder belangrijk moment brak aan in het jaar 1998. In mei van dat jaar kondigde Daimler namelijk een fusie aan met Chrysler. Uit deze fusie ontstond het bedrijf ‘DaimlerChrysler’ welke op vlak van omzet meteen ’s werelds tweede grootste autobedrijf was. De fusie opende bovendien ook heel wat nieuwe deuren voor het bedrijf. Zo kreeg ze eveneens toegang tot de Chinese markt. Via DaimlerChrysler Aerospace AG was Daimler AG ook mede-aandeelhouder van de European Aeronautic Defence and Space Company. Bij veel mensen zal deze naam mogelijks niet meteen een belletje doen rinkelen, maar het betreft hier wel het moederbedrijf van Airbus. Sinds het jaar 2009 beschikt Daimler ook over een beperkt pakket met aandelen in Tesla. Het doel van dit belang is om samen met het bedrijf de commercialisatie van elektrische wagens in een sneltempo te kunnen realiseren. In het jaar 2012 werd door Daimler aangekondigd dat het zou stoppen met het prestigemerk ‘Maybach’. Dat was een gegronde keuze, want per verkochte Maybach werd Daimler opgezadeld met een verlies van zomaar even 330.000 euro.

Kerncijfers onderneming

De omzet die door Daimler op jaarbasis wordt gerealiseerd is gelegen op 164.330 miljard euro. Het operatieve inkomen zou daarbij zijn vastgesteld op 14,682 miljard euro. Het netto inkomen bedraagt op haar beurt 10,864 miljard terwijl de totale activa goed zou zijn voor een waarde van 255,605 miljard. Het totale eigen vermogen zou volgens de laatst bekende cijfers op moment van schrijven 65,314 miljard euro bedragen. Verder zouden er 289.321 mensen werknaam zijn voor het bedrijf. Interessant is ook om even te kijken naar de productie output die door Daimler wordt gerealiseerd. Deze is volgens de laatst bekende cijfers op moment van schrijven gelegen op 3.321.350.

Strategische richting

Daimler is een bedrijf welke nooit een innovatieve investering uit de weg is gegaan. Dit heeft ze waarschijnlijk zelfs op de kaart gezet als één van de absolute wereldspelers binnen de auto-industrie. Het Duitse autoconcern heeft nu laten optekenen dat het van plan is om de komende jaren tot een half miljard euro te investeren in de ontwikkeling van hooggeautomatiseerde vrachtwagens. Het bedrijf heeft zelfs laten optekenen dat het als doel heeft om tegen het jaar 2025 met zelfrijdende trucks op de markt te komen. Deze doelstelling zal in de Verenigde Staten ook voor meer jobs gaan zorgen. Eerder raakte reeds bekend dat Daimler een nieuwe investering had gedaan voor ruim 20 miljard euro in batterijcellen. Het bedrijf heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt dat ze elektrisch rijden aanziet als de toekomst.

Hoe aandelen Daimler kopen?

Beleggen in Daimler is mogelijk door een bepaalde hoeveelheid aan aandelen van deze onderneming te kopen. Je kan hiervoor een beroep doen op de diensten van tal van verschillende brokers. Echter moet het gezegd dat het niet voor iedereen zomaar mogelijk is om een voldoende groot budget te voorzien voor het kopen van Daimler aandelen. Dat hoeft ook niet. Je beschikt namelijk ook steeds over de mogelijkheid om te beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s. Op deze manier kan je met een veel beperkter budget toch een grote(re) positie innemen in Daimler. Daimler aandelen kopen of beleggen met CFD’s is mogelijk bij brokers zoals bijvoorbeeld eToro, Plus 500, Robeco, DeGiro evenals Binck Bank.