Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het Apple aandeel noteert aan de NASDAQ beurs als AAPL. Met een omzet van 229,2 miljard euro per jaar is het één van ’s werelds grootste ondernemingen. Apple kan dan ook rekenen op een ronduit indrukwekkende marktkapitalisatie van zo’n 1000 miljard Amerikaanse dollar. Het Apple aandeel is door de jaren heen stelselmatig populairder geworden onder invloed van niet alleen de razend populaire iMac’s en MacBooks, maar ook door de komst van nieuwe systemen zoals iPhone en iPad. Binnen de verschillende onderdelen van de elektronicamarkt beschikt Apple over een enorm marktaandeel welke grotendeels het gevolg is van haar aantrekkelijke design en innovatieve (besturings)systemen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Het bedrijf Apple kent een zeer lange geschiedenis. De onderneming werd dan ook opgericht op 1 april 1976 in het Amerikaanse Californië. Apple verwierf vooral bekendheid aan het eind van de jaren 70 toen ze de Apple II lanceerde. Het betrof hier ’s werelds eerste, succesvolle personal computer. Tot op vandaag zijn experts het er over eens dat dit systeem een cruciale rol heeft gespeeld in de opkomst van de pc-markt. Toch ging het Apple lang niet altijd voor de wind, in tegendeel. De hoge investeringen die de onderneming in haar beginjaren had moeten doen brachten ze namelijk aan de rand van de afgrond. In 1997 stond Apple het water dan ook aan de lippen, maar hulp kwam uit onverwachte hoek. Het was toen immers Microsoft dat met een investering van een slordige 150 miljoen dollar het bedrijf van de ondergang redde. Vanaf dat ogenblik is Microsoft ook een belangrijke aandeelhouder van Apple.

Sinds de kapitaalinjectie van Microsoft in Apple gaat het, het bedrijf voor de wind. Eind 2009 werd Apple bijvoorbeeld nog uitgeroepen tot ‘merk van het decennium’. Het was vooral onder leiding van de bekende CEO Steve Jobs dat Apple grote sprongen had weten te maken. Hij werd dan ook niet alleen bestempeld als de ‘belichaming van het merk’, maar ook meermaals als een ‘briljant marketeer’. Op 20 augustus 2012 wist het bedrijf uit Californië bovendien een beurswaarde te realiseren van ruim 620 miljard Amerikaanse dollar. Nooit eerder was een bedrijf op de beurs zoveel geld waard. Daarmee verbrak Apple het record van (jawel) Microsoft dat op 30 december 1999 een beurswaarde liet optekenen van 618,9 miljard dollar.

Kerncijfers onderneming

Apple realiseert een jaaromzet van om en bij de 229 miljard Amerikaanse dollar. Van deze omzet is er ongeveer een kleine 48 miljard dollar winst. De marktkapitalisatie van Apple bedraagt verder zo’n 1000 miljard dollar. Het bedrijf heeft op moment van schrijven meer dan 123.000 werknemers in dienst wereldwijd. De brutomarge welke het bedrijf weet te realiseren ligt gemiddeld steevast tussen de 30 & 19 procent. Apple kiest er voor om haar aandeelhouders steeds (indien mogelijk) te voorzien van een dividend welke doorgaans tussen de 2 & 2,50 dollar is gelegen. Zo nu en dan zijn er ook uitschieters in de richting van de 3 dollar. Apple staat er om bekend over een gebroken boekjaar te beschikken welke loopt van 1 oktober tot en met 30 september. Op jaarbasis wordt er zo’n vijf procent van de omzet uitgegeven aan R&D.

Strategische richting

Apple is traditioneel gezien een bedrijf welke niet zoveel prijs geeft over het toekomstperspectief waarover ze beschikt. Toch verschenen reeds diverse berichten met betrekking tot de strategische richting die het bedrijf heeft bepaald, hetzij dan onrechtstreeks. Zo heeft Apple bijvoorbeeld aangegeven dat het niet langer gedetailleerde verkoopcijfers zal gaan meedelen per kwartaal met betrekking tot de verkoop van haar iPhone toestellen (en mogelijks dus ook andere systemen). Bovendien is het ook zo dat Apple voor zich het doel heeft gesteld om sneller bepaalde technologieën en nieuwe functies te integreren in haar systemen. In het bijzonder de iPhone loopt vaak op technologisch vlak achter op haar belangrijkste concurrent welke afkomstig is uit de fabriek van Samsung. Wel is het duidelijk dat Apple buiten de iMac volop wil gaan inzetten op de mobiele markt. Dat niet alleen met haar iPhone en iPad, maar ook door middel van haar iWatch.

Hoe aandelen van Apple kopen?

Het Apple aandeel is één van ’s werelds populairste aandelen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het bij nagenoeg elke broker wel mogelijk is om te investeren in deze aandelen. Je kan er op dit vlak niet alleen voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van bijvoorbeeld Apple Binck Bank of DeGiro, wat ook te denken van Plus500? Deze laatste maakt het ook mogelijk om te beleggen in Apple door middel van zogenaamde CFD’s. Dit kan interessant zijn voor beleggers die slechts over een beperkt(er) budget beschikken. Zo kunnen zij toch een grotere positie nemen zonder dat ze daarvoor al hun spaargeld dienen te investeren. In ieder geval, wil jij ook graag Apple aandelen kopen? Dan zijn er meer dan voldoende partijen beschikbaar waar je daarvoor bij terecht kan.