Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Berkshire Hathaway is één van ’s werelds grootste bedrijven. Het bedrijf is gevestigd in het Amerikaanse Omaha en fungeert eigenlijk als conglomeraat. De onderneming is eigenaar van verschillende bedrijven die zich bevinden in de financiële sector evenals in de transport- en energiesector. Bovendien staat Berkshire Hathaway er om bekend over minderheidsbelangen te beschikken in enkele van ’s werelds bekendste merken. Het gaat daarbij niet alleen om The Coca-Cola Company, maar ook om bijvoorbeeld Wells Fargo. Eén van de bekendste aandeelhouders van Berkshire Hathaway is uiteraard de gerenommeerde belegger Warren E. Buffett. Hij heeft op moment van schrijven een belang in het conglomeraat van 38 procent. Het aandeel van Berkshire Hathaway noteert aan de New York Stock Exchange en beschikt over de kenmerken BRK.A en BRK.B.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Toen Berkshire Hathaway werd opgericht was het eigenlijk niets meer of minder dan een textielfabrikant. Het bedrijf vond haar oorsprong in het jaar 1839 en werd opgericht door Oliver Chace. In eerste instantie had het bedrijf uiteraard niet de naam ‘Berkshire Hathaway’, maar ging ze door het leven als ‘Valley Falls Company’. In 1927 vond er echter een fusie plaats met de Berkshire Cotton Manufacturing Company. Ook deze naam bleef echter niet aangehouden waardoor ze in geen tijd bekendheid verwierf als de ‘Berkshure Fine Spinning Associates’. In het jaar 1955 vond er een belangrijke handeling plaats, want toen werd er voor gekozen om de verlieslatende Hathaway Manufacturing Company in de onderneming te integreren. Het was vanaf dat ogenblik dat het conglomeraat haar huidige benaming kreeg. In die tijd was Berkshire Hathaway goed voor 15 verschillende fabrieken die samen verantwoordelijk waren voor meer dan 12.000 jobs. Het hoeft niet gezegd dat Berkshire Hathaway daardoor uitgroeide tot een belangrijke werkgever.

Vanaf het jaar 1962 koos de gerenommeerde belegger Warren Buffett er voor om te gaan investeren in Berkshire Hathaway. Ondanks het feit dat de samenwerking met de Stanton-familie, de oorspronkelijke eigenaren van Berkshire Hathaway niet bepaald soepel verliep wist Buffet al snel een vrij grote invloed te verkrijgen binnen het bedrijf. Na ongeveer twee jaar, toen de textielindustrie een duidelijke stagnering liet optekenen bracht Stanton een mondeling uit op de aandelen van Buffet. Het bod zou betrekking hebben gehad tot een prijs van 11,50 dollar per aandeel. Toen het bod Buffett enkele weken later schriftelijk bereikte stond er echter 11,375 dollar per stuk genoteerd. Buffett maakte zich zo kwaad dat hij besloot om zijn aandelen niet meer te verkopen, maar net een meerderheidsbelang in het bedrijf te nemen. Van zodra dit was gebeurd ontsloeg hij de directie inclusief Stanton waardoor hij de eigenaar werd van een stagnerend bedrijf. Onder leiding van Buffett sloot de laatste textielfabriek haar deuren in het jaar 1985 en werd de verzekeraar GEICO aangekocht.

Kerncijfers onderneming

Berkshire Hathaway realiseert een jaaromzet van 242 miljard dollar. Over het laatst bekende boekingsjaar bracht dit een winst met zich mee van 45 miljard dollar. De marktkapitalisatie van de onderneming bedraagt op dit ogenblik 485 miljard dollar. Er zijn twee soorten aandelen die aangekocht kunnen worden in Berkshire Hathaway. De zogenaamde A-aandelen van het bedrijf kunnen worden aangekocht voor een actuele waarde van om en bij de 300.000 dollar. De B-aandelen beschikken over een veel lagere aandelenkoers waardoor ze toegankelijker zijn voor kleine investeringsmaatschappijen. Eén A-aandeel is dan ook goed voor 1.500 B-aandelen. Berkshire Hathaway heeft er voor gekozen om haar aandeelhouders geen dividend in geld uit te keren. Deze beslissing werd genomen in het jaar 1967 en werd eigenlijk (tot dusver) altijd in stand gehouden.

Strategische richting

In 2018 werd bekend gemaakt door Warren Buffett, de CEO van Berkshire Hathaway dat hij de regels zou aanpassen voor het terugkopen van diens eigen aandelen in de onderneming. Volgens de oude regels moest de verhouding tussen de beurswaarde enerzijds en de boekwaarde van de onderneming anderzijds lager zijn dan 120 procent. De aandelen moesten over een lage aankoopprijs beschikken omdat er anders sprake zou zijn van een vernietiging van kapitaal. Op het ogenblik dat Buffett de aandelen terug kon kopen met korting was er sprake van een nieuwe manier om extra rendement te realiseren.

Volgens de nieuwe regel is het voor Buffett mogelijk om aandelen terug te kopen op eender welk moment wanneer hij dat de moeite waard vindt. Dit betekent dat Buffett de teugels wat minder strak gaat houden en dat werd door beleggers beloond. De koers steeg naar aanleiding van de bekendmaking immers aanzienlijk. Het lijkt er dus in ieder geval naar uit te zien dat Buffett van plan is om extra aandelen te kopen van Berkshire Hathaway. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn kan dit blijk van vertrouwen de koers een extra stimulans geven.

Hoe aandelen van Berkshire Hathaway kopen?

Wil je graag Berkshire Hathaway aandelen kopen? Dan kan je dit doen door gebruik te maken van de diensten van verschillende brokers. Zo is het niet alleen mogelijk om in te tekenen op aandelen van dit bedrijf via Binck Bank, maar kan je ook gebruikmaken van DeGiro. Ben jij iemand die liever met wat kleinere bedragen speculeert en schuw je het risico van CFD’s niet? In dat geval is het ook mogelijk om een beroep te doen op het uitstekende en betrouwbare platform dat wordt aangeboden door de CFD-broker Plus500!