Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

McDonald’s mag zich met terechte trots ’s werelds grootste keten noemen op vlak van hamburger- en fastfoodrestaurants. Het hoofdkantoor van de onderneming is terug te vinden in het Amerikaanse ‘Oak Brook’, een voorstad van Chicago. Opvallend is ook dat McDonald’s hier zomaar over een eigen opleidingscentrum beschikt. Deze luistert naar de naam ‘Hamburger University’. McDonald’s richtte zich in eerste instantie vooral op de verkoop van fastfood, maar de keten wil daar graag verandering in brengen. Zo maakt ze het inmiddels ook mogelijk om een zoet of een zout ontbijt te komen nuttigen en behoren ook veggie maaltijden binnenkort tot de mogelijkheden. Het aandeel van McDonald’s noteert aan de New York Stock Exchange waar ze beschikt over de ticker ‘MCD’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Het eerste restaurant van McDonald’s opende haar deuren in het jaar 1940. Dit gebeurde in het Amerikaanse San Bernardino. Het waren de broers Dick en Mac McDonald (twee immigranten uit Ierland) die aan de basis lagen van wat ooit zou uitgroeien tot één van ’s werelds bekendste ketens. Het restaurant van McDonald’s deed het eigenlijk vanaf het begin prima, maar haar bekendheid kreeg een stevige boost doordat de broers in het jaar 1948 hun innovatieve ‘Speedee Service System’ hadden ontwikkeld. Het ging hierbij om een soort van lopende-band productiesysteem waardoor bediening aan de tafel niet langer was vereist. Het was uiteindelijk een handelsreiziger die milkshakemachines kwam verkopen welke de broers op het idee bracht om meerdere vestigingen van hun restaurant te openen. Vandaag dag zouden er verspreid over de wereld zomaar even meer dan 37.000 vestigingen zijn terug te vinden. Dit bovendien in meer dan 120 verschillende landen. Al deze verschillende vestigingen zouden dagelijks verder een slordige 69 miljoen bestellingen te verwerken krijgen.

Door de jaren heen heeft McDonald’s er voor gekozen om enigszins af te stappen van hun in eerste instantie vrij rechtlijnige assortiment. Het valt daarbij vooral op dat ze steeds meer moeite doet om tegemoet te komen aan de lokale eisen in een land of regio. Zo kan je in bepaalde McDonald’s vestigingen in Israël bijvoorbeeld volledig koosjer eten. Dat is echter niet alles, want er zijn ook vestigingen die rekening houden met de islamitische voedingsregels. Dat het aanbod niet in alle landen hetzelfde is was eerder reeds duidelijk. Dit beperkt zich overigens ook niet alleen tot de voedingswaren die te koop worden aangeboden. Het is bijvoorbeeld zo dat er in Duitsland in McDonald’s alcoholische dranken worden aangeboden terwijl dat in Nederland niet het geval is. Bovendien heeft McDonald’s er voor vanaf het begin voor gekozen om volop in te spelen op de wensen en verwachtingen van kinderen. Dit zorgt er in de praktijk niet alleen voor dat veel vestigingen van McDonald’s over hun eigen speelterrein beschikken, daarnaast bestaat er voor kinderen ook een speciaal menu onder de vorm van de ‘Happy Meal’. Ook het Amerikaanse ‘drive-thru’ concept is typisch voor de populaire keten.

Kerncijfers onderneming

McDonald’s weet in totaal op jaarbasis een omzet te realiseren van zo’n 22,82 miljard Amerikaanse dollar. De winst op dit bedrag zou volgens de laatste cijfers 5,19 miljard dollar bedragen. Verspreid over de 37.000 vestigingen zijn op moment van schrijven verder 235.000 mensen werkzaam. Van de onderneming McDonald’s zouden zo’n 770.910.250 aandelen zijn uitgegeven. Het dividend welke door McDonald’s wordt aangeboden aan haar aandeelhouders is gemiddeld gelegen rond de 2,5 procent. Dit is een aantrekkelijk dividend.

Strategische richting

McDonald’s heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het meer wil gaan inzetten op de klanten die haar bezoeken tijdens de vroege uurtjes. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de keten er aan denkt om haar aanbod voor het ontbijt aanzienlijk verder uit te breiden. Tegenwoordig is het reeds mogelijk om een keuze te maken uit allerhande zoete of zoute voedingswaren voor tijdens het ontbijt, maar dat assortiment moet de komende jaren nog (aanzienlijk) verder worden uitgebreid. Daarnaast is het ook zo dat McDonald’s duidelijk heeft aangegeven meer in te gaan spelen op vegetariërs. Dit wil ze onder meer doen door het lanceren van een compleet nieuw assortiment met veggie snacks. Op deze manier moet een nog uitgebreidere doelgroep worden aangetrokken naar de McDonald’s vestigingen.

Hoe aandelen McDonald’s kopen?

Geloof jij ook in de toekomst van het McDonald’s aandeel en zou je er bijgevolg graag in willen investeren? Dat is natuurlijk geen probleem. Het McDonald’s aandeel staat er om bekend zeer populair te zijn waardoor het door een groot aantal verschillende brokers wordt aangeboden. Daarnaast kan je er niet alleen voor kiezen om de aandelen van McDonald’s gewoon aan te kopen, het is ook altijd mogelijk om te speculeren op koerswijzigingen door middel van CFD’s. In het laatste geval kan het interessant zijn om daarvoor een beroep te doen op een CFD-broker zoals bijvoorbeeld Plus500. Ook Binck Bank evenals DeGiro zijn brokers die het mogelijk maken voor geïnteresseerde beleggers om te beleggen in McDonald’s.