Baidu
Baidu is een Chinese internetgigant welke sinds het jaar 2005 noteert aan de NASDAQ beurs. Gedurende geruime tijd was de website van Baidu ’s werelds op vier na populairste. Ongeveer 90 procent van de bezoekers van de website zouden wel afkomstig zijn uit eigen land. Baidu heeft er in het verleden ook voor gekozen om een soort van only encyclopedie op te zetten genaamd ‘Baidu Baike’. Ze werd in het leven geroepen als alternatief voor Wikipedia, maar kenmerkte zich vanaf het begin door een sterke mate aan zelfcensuur. Deze aanpak heeft er wel voor gezorgd dat Baidu Baike in tegenstelling tot Wikipedia wel wordt toegestaan door de Chinese autoriteiten. Amper 3 weken na de start van het platform telde het reeds meer dan 90.000 artikelen. Het bedrijf Baidu noteert aan de NASDAQ beurs waar ze beschikt over de ticker ‘BIDU’. Wanneer je graag een investering zou willen doen in een onderneming welke actief is op de Chinese markt zou je daarvoor dus mogelijks kunnen kijken naar Baidu!
Geschiedenis bedrijf
Het Chinese bedrijf Baidu werd opgericht door Robin Li en Eric Xu in het jaar 2000. Het eerste kantoor van het bedrijf werd gevestigd in een hotelkamer nabij de universiteit van Peking waar Robin was afgestudeerd. Het was vooral het jaar 2003 welke de basis heeft gelegd voor het succes welke de onderneming heeft doorgemaakt. In dat jaar werd namelijk een nieuws zoekmachine gelanceerd samen met een speciale zoekmodule voor afbeeldingen. Het systeem wist zich van anderen te onderscheiden door het gebruik van een speciale identificatietechnologie. Deze technologie was in staat om niet alleen artikelen te herkennen, maar ook te bundelen. Het ging het bedrijf echter niet altijd voor de wind. In het jaar 2012 werden vriend en vijand verrast door het nieuws dat verschillende medewerkers van het bedrijf waren opgepakt. Zij werden er van verdacht om omkoopsommen geaccepteerd te hebben voor het verwijderen van bepaalde berichten van hun forum dienst. Vier mensen werden uiteindelijk naar aanleiding van deze zaak ontslagen.
Op 16 juli 2013 maakte Baidu bekend dat ze 91 Wireless had overgenomen van NetDragon. Het bedrijf stond in het bijzonder bekend omwille van haar app store. Deze stond echter ook vaak negatief in de kijker. Dit niet in het minst omdat er vaak piraterij op zou worden aangetroffen. Met de volledige overname van 91 Wireless Web-soft Limited ging uiteindelijk een overnamebedrag gepaard van 1,85 miljard dollar. Het was op dat moment de grootste deal die ooit in de Chinese IT sector had plaatsgevonden. In de daarop volgende jaren zouden heel wat nieuwe samenwerkingen worden aangegaan met enkele belangrijke merken. Het ging hierbij onder meer in het jaar 2017 om Bosch en Continental. Het was toen reeds duidelijk dat Baidu haar zinnen ook had gezet op de automarkt. Deze stelling wordt extra kracht bijgezet toen in 2018 een overeenkomst werd aangekondigd met Volvo Cars.
Kerncijfers onderneming
Baidu staat er om bekend een financieel gezonde onderneming te zijn. Dit blijkt niet alleen uit de gerealiseerde stijgingen voor wat de omzet betreft, ook het netto inkomen evenals de totale activa hebben doorheen de geschiedenis van de onderneming een positieve groei doorgemaakt. De laatste bekend gemaakte cijfers hebben het dan ook over een omzet over één jaar van niet minder dan 84,809 miljard renminbi. Het operationele inkomen lag daarbij op 15,691 miljard renminbi waardoor een netto inkomen kon worden gerealiseerd van 18,288 miljard renminbi. De totale activa van het bedrijf bedraagt volgens de laatst bekend gemaakte cijfers 251,728 miljard renminbi.
Strategische richting
Het lijkt er naar uit te zien dat Baidu graag een aandeel wil verwerven in één van ’s werelds grootste en belangrijkste markten. Het heeft namelijk in 2018 aangekondigd dat het samen met Volvo Cars elektrische, autonome voertuigen gaat ontwikkelen voor de Chinese markt. Het betreft hier toch de grootste afzetmarkt voor auto’s wereldwijd. Bovendien heeft Baidu eveneens aangegeven nog meer in te willen gaan zetten op kunstmatige intelligentie. Zo pakte het bedrijf reeds uit met een direct werkende vertaalmachine waar ze naar de toekomst toe graag op verder zou willen bouwen. De machine zou werken door middel van een ‘controleerbare vertraging’ welke functioneert door middel van machine learning te anticiperen op de volgende woorden van een spreker. Ondanks het feit dat het vooral bedrijven zijn als Google en Microsoft die in de kijker worden geplaatst omwille van hun progressie op vlak van kunstmatige intelligentie moet het toch gezegd dat ook Baidu reeds enkele bijzonder mooie realisaties op haar palmares heeft staan. Ook hier wil ze duidelijk op gaan verder bouwen.
Hoe aandelen van Baidu kopen?
Baidu aandelen kopen betekent dat je investeert in een zeer interessante en bovendien enorm grote markt. De Chinese markt staat er dan ook om bekend steevast over een innoverend en verschillend karakter te beschikken ten opzichte van de Westerse markt(en). Baidu aandelen kopen is uiteraard nooit vrij van risico waardoor waakzaamheid wel altijd geboden is. Je kan er voor kiezen om Baidu aandelen te kopen door gebruik te maken van een broker zoals bijvoorbeeld Binck Bank, Robeco evenals DeGiro, maar daarnaast kan je ook beleggen in dit bedrijf door middel van zogenaamde CFD’s. Wanneer je de voorkeur geeft aan dit laatste beleggingsproduct kan je daarvoor onder meer een beroep doen op de diensten van de betrouwbare CFD-broker Plus500!