Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Total is een bedrijf welke ongetwijfeld bij heel wat mensen bekend in de oren zal klinken. Het betreft hier dan ook één van de zogenaamde ‘Supermajor’ maatschappijen. De Franse oliemaatschappij mag zich daarmee één van de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen noemen. Haar hoofdkantoor is gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. Wil je graag Total aandelen kopen? Dat is mogelijk. De aandelen van Total staan genoteerd aan de New York Stock Exchange onder de ticker ‘TOT’. Bovendien staat haar aandeel ook genoteerd aan de Euronext waar je ze op terug kan vinden met de ticker ‘FP’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Voordat de Eerste Wereldoorlog haar stempel drukte op de wereld was de overheid in Frankrijk niet overtuigd van de noodzaak van eigen oliebronnen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat niemand minder dan ‘Georges Clemenceau’ zou hebben laten optekenen dat wanneer hij olie nodig zou hebben, hij deze wel zou vinden bij de kruidenier. Toen de oorlog voorbij was bleef er van het oorspronkelijke, minachtende beeld van de Fransen ten opzichte van de olie-industrie niet veel meer over. Dit werd nog versterkt toen Frankrijk tijdens de conferentie van San Remo het recht verkreeg op 25 procent van alle olie uit Mesopotamië.

Bovenstaande legde de basis voor de oprichting van een eigen, nationale oliemaatschappij. Het was de toenmalige president van Frankrijk, namelijk ‘Raymond Poincaré’ welke de industrieel ‘Ernest Mercier’ in 1923 vroeg om de leiding te nemen over de Compagnie Française des Pétroles (CFP). Ondanks het feit dat de overheid van het land een duidelijke stem had in de samenstelling van het bestuur werd er toch voor gekozen om ze het statuut van een private onderneming te geven. In 1928 verscheen er een rapport van de staatscommissie welke er weinig twijfel over liet bestaan dat de Franse overheid gebaat was met een groter belang in de oliemarkt. Het gevolg was dat ze een aandelenbelang nam van 25 procent in CFP. In het jaar 1985 werd de naam van het bedrijf veranderd in ‘Total-CFP’. 6 jaar later zou  de naam ‘CFP’ definitief verdwijnen waarna alleen ‘Total’ nog over bleef.

Een belangrijke overname werd aangekondigd in augustus van het jaar 2017. Toen raakte namelijk bekend dat Total het Deense ‘Maersk Oil’ gaat overnemen. Deze onderneming staat er om bekend over een productiecapaciteit te beschikken van ruim een half miljoen aan vaten olie per dag. Ongeveer de helft van deze vaten zou toekomen aan haar partners. De transactie werd afgerond in het eerste kwartaal van 2018 en moet een extra zekerheid voorzien voor de toekomst van Total.

Kerncijfers

Total weet een jaarlijkse omzet te realiseren van ongeveer 135 miljard euro. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt 118,4 miljard euro. De winst die het over het laatste boekjaar op moment van schrijven heeft weten te realiseren is 5,6 miljard euro. Verspreid over de vele verschillende vestigingen van Total zijn naar verwachting zo’n 102.168 mensen werkzaam. Total staat er om bekend een potentieel interessant dividendaandeel te vormen. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze jaarlijks ten opzichte van andere bedrijven binnen het marktsegment een gemiddeld hoger dividend uitkeert. Gemiddeld is het dividend van Total gelegen tussen de 2,40 en 2,60 euro per boekjaar.

Strategische richting

Het is algemeen bekend dat het Franse Total niet alleen in eigen land, maar ook internationaal steevast op zoek is naar interessante overnamemogelijkheden. Zo verwierf ze in het verleden bijvoorbeeld Lampiris op de Belgische markt en is het een publiek geheim dat ze ook een niet onaanzienlijke interesse heeft in de Nederlandse energieleverancier Eneco. Nadat bekend raakte dat verschillende gemeenten in Nederland graag af zouden willen van hun aandelen in Eneco was Total er als één van de eersten bij om haar interesse te laten blijken. Een mogelijke overname tussen beide energiemaatschappijen zou in de toekomst dus zeker tot de mogelijkheden kunnen gaan behoren. Er zijn echter nog kapers op de kust. Ook Shell heeft namelijk reeds laten uitschijnen dat het interesse heeft in een eventuele overname van Eneco. Toch mag het duidelijk zijn dat de overnamehonger van Total beslist nog niet is gestild. De algemene verwachting is dan ook dat ze in de komende jaren haar marktpositie nog meer zal willen gaan versterken met het uitvoeren van enkele doelgerichte overnames.

Hoe beleggen in Total?

Total aandelen kopen kan interessant zijn voor beleggers die een positie willen innemen in één van de belangrijkste en bekendste oliemaatschappijen ter wereld. Het aandeel van Total staat er echter om bekend niet meteen een goedkoop aandeel te zijn. Dit betekent dat je als potentiële belegger over een niet onaanzienlijk budget dient te beschikken om in Total te investeren. Het kan echter ook anders. Wist je bijvoorbeeld dat het ook mogelijk is om te beleggen in Total met behulp van zogenaamde CFD’s? Op deze manier hoef je slechts een deel van de waarde van het aandeel daadwerkelijk in te leggen terwijl je ook nog eens optimaal kan profiteren van eventuele verschillen in koers. Dit maakt beleggen in Total met behulp van CFD’s extra interessant. Er zijn echter ook wel grotere risico’s aan verbonden. Beleggen in Total kan gebeuren bij brokers zoals Robeco, Binck Bank, DeGiro evenals Plus500.