Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar fans van de Duitse voetbalploeg Borussia Dortmund beschikken over de mogelijkheid om een stukje van de ploeg te bezitten. Dit kan gebeuren door te investeren in de BVB-aandelen welke door Borussia Dortmund zijn uitgegeven. Deze aandelen zijn te verhandelen op de Frankfurt Stock Exchange. Borussia Dortmund is sinds jaar en dag één van de topploegen uit de Duitse ‘Bundesliga’ welke bijna jaarlijks wel aanspraak kan maken op Europees voetbal.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Borussia Dortmund werd opgericht in het jaar 1909, meer bepaald op 19 december. In eerste instantie verscheen de ploeg onder de naam ‘Borussia’. Volgens bepaalde bronnen zou deze naam afkomstig zijn van de nabijgelegen ‘Borussiabrouwerij’. Echter bestaat daar geen zekerheid over. In eerste instantie bestond Borussia Dortmund niet alleen uit een voetbalploeg, maar ook uit een atletiekselectie. Deze stond op dat ogenblik bekend als ‘BV Borussia 09 Dortmund’. Op 19 juni van het jaar 1910 besloot de atletiekselectie als eerste om zich aan te sluiten bij de West-Duitse bond. De voetbalploeg zou later datzelfde jaar, meer bepaald op 3 december dat voorbeeld volgen. In 1929 kwam de ploeg door een competitiehervorming in de derde klasse terecht. Na één jaar wist ze wel alweer te promoveren naar de Duitse tweede klasse. In 1933 kwam de NSDAP aan de macht in Duitsland met als gevolg dat de West-Duitse bond werd ontbonden. In de daarop volgende jaren was het voor geen enkele ploeg uit Dortmund mogelijk om haar stempel te drukken op de competitie.

Uiteindelijke duurde het tot in de jaren vijftig voordat Borussia Dortmund echt haar eerste successen wist te behalen. De eerste landstitel werd dan ook verzilverd in het jaar 1956. Ook in 1963 was deze ploeg de laatste Duitse landskampioen voordat de inmiddels welbekende ‘Bundesliga’ werd ingevoerd. Niet alleen op nationaal vlak wist Borussia Dortmund potten te breken, daarnaast wist ze in de Europacup I door te stoten tot in de achtste finales. Daarin verloor het echter van Internazionale. De jaren die volgden waren geen succes meer voor de Duitse topploeg. Het dieptepunt werd bereikt in 1972 toen Borussia Dortmund terug promoveerde richting de Tweede Klasse. In 1976 stootte ze terug naar de eerste Bundesliga, maar in de jaren tachtig bleef het stelselmatig knokken voor het behoud. In het jaar 2000 was Borussia Dortmund de eerste voetbalploeg uit Duitsland welke op de beurs werd gezet.

In de jaren die volgden wist Borussia Dortmund zich zowel op sportief als op financieel vlak te verbeteren. Niet alleen werd ze tijdens het seizoen 2016-2017 uitgeroepen tot de voetbalploeg met de meeste toeschouwers per thuiswedstrijd, daarnaast wist ze zich ook meermaals te kwalificeren voor de prestigieuze Champions League. Voor het eerste sinds jaren wist ze ook terug met Bayern München de strijd aan te binden om het kampioenschap.

Kerncijfers

De gemiddelde omzet die door Borussia Dortmund op jaarbasis wordt gerealiseerd is gelegen tussen de 400 en 550 miljoen. Een groot deel van de omzet is afkomstig uit het transfergeld, maar daarnaast zijn er ook de inkomsten van de televisierechten en die van de ticketverkoop. Volgens de meest actuele balans op moment van schrijven bedraagt de brutowinst op de omzet 32,13 miljoen euro. De operationele inkomsten zijn daarmee goed voor een bedrag van 37,88 miljoen euro. Volgens de laatste balans op moment van schrijven heeft Borussia Dortmund ook nog te kampen met een schuldenlast van 142,03 miljoen euro.

Strategische richting

Borussia Dortmund heeft door de jaren heen sterk gewerkt aan haar transferbeleid. Niet alleen werden er ervaren trainers aangetrokken, daarnaast werd er ook nog eens voor gekozen om enkele kwalitatieve spelers uit vooral eigen land te kopen. Op deze manier is een solide kern ontstaan waar op kon worden verder gebouwd. Borussia Dortmund is echter meer dan zomaar een voetbalploeg. Het feit dat ze beursgenoteerd is zorgt er namelijk uiteraard voor dat ze ook bepaalde zekerheden moet inbouwen. Dat heeft ze in het verleden reeds gedaan, onder meer door zich te verzekeren tegen het missen van deelname aan de financieel zeer belangrijke Champions League. De ploeg zou er voor het eerst voor hebben gekozen om dit te doen in 2012 en zou ook in de daarop volgende jaren meermaals een dergelijke verzekering hebben afgesloten. De belangrijkste strategische richting van Borussia Dortmund heeft te maken met het laten doorvloeien van spelers uit de jeugdselectie naar de eerste ploeg. Op deze manier kan ze enerzijds haar kern een degelijke kwaliteitsinjectie geven terwijl ze anderzijds ook steeds uitzicht houdt op een aantrekkelijke financiële return over de langere termijn.

Hoe beleggen in BVB?

Wanneer je wil beleggen in BVB kan dat op meerdere manieren gebeuren. BVB aandelen kopen is de meest voor de hand liggende. Wanneer je op deze manier echter een degelijke positie wenst in te kunnen nemen zal je daarvoor waarschijnlijk een niet onaanzienlijk bedrag moeten investeren. Lang niet elke belegger heeft een dergelijk bedrag echter zomaar ter beschikking. Geldt dat ook voor jou of wil je gewoon op nog optimalere wijze kunnen beleggen in het BVB-aandeel van Borussia Dortmund? In dat geval kan je er ook voor kiezen om dat te doen met behulp van zogenaamde CFD’s. Let wel, aan CFD’s zijn nog meer risico’s verbonden. Beleggen in BVB is mogelijk bij verschillende brokers waaronder Binck Bank evenals Robeco.