Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Carpetright is één van de grootste retailers op vlak van vloerbedekkingen van Europa. Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1988 en heeft door de jaren heen haar invloed binnen de markt aanzienlijk weten uit te breiden. Klanten kunnen bij Carpetright een keuze maken uit een groot aantal verschillende vloerbedekkingen welke steeds zijn voorzien van een zeer marktconforme prijs. Het is waarschijnlijk de unieke prijs-kwaliteitverhouding die er voor heeft gezorgd dat Carpetright door de jaren heen is uitgegroeid tot een bekende naam binnen de sector. Het bedrijf staat genoteerd aan de London Stock Exchange waar je ze terug kan vinden onder de ticker ‘CPR’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Carpetright werd opgericht in het jaar 1988 door ‘Lord Harris of Peckham’. De eerste winkel die van Carpetright werd geopend was vrij kleinschalig en was terug te vinden in ‘Canning Town’. Uiteindelijk werd er vrij vroeg in de geschiedenis van de winkel, namelijk reeds in juni van 1993 voor gekozen om ze voor het eerst te listen bij de London Stock Exchange. In januari 1999 vond een belangrijke mijlpaal plaats in de geschiedenis van Carpetright. Het was namelijk toen dat ze er voor koos om een bepaalde hoeveelheid van de eveneens in die tijd zeer bekende keten ‘Carpetland’ over te nemen. Bovendien vonden er ook meerdere overnames plaats van ‘Allied Carpets’. In augustus 2002 ontstond ook het samenwerkingsverband met Continental Europe en in augustus 2005 werd Carpetright eigenaar van ‘World of Carpets’.

Carpetright wilde verder groeien en haar positie op de wereldmarkt versterken. In mei 2008 raakte dan ook bekend dat de investeringsmaatschappij ‘Cascade Investment LLC’ (het bedrijf van Bill Gates) een aandeel van 3 procent had weten te bemachtigen in Carpetright. In datzelfde jaar werden ook nog tal van andere bedrijven overgenomen die eerder waren geassocieerd met ‘Sleepright UK’. In juni 2011 werd er door Carpetright aangegeven dat de keten plannen had om een groot aantal van haar fysieke winkels te sluiten. In december 2011 leed het bedrijf voor het eerst sinds het jaar 1993 verlies. In 2019 raakte bekend dat de keten nog eens 92 winkels zou gaan sluiten. Het werd aanzien als een cruciaal onderdeel van de geplande herstructurering die het bedrijf wou doorvoeren. Op moment van schrijven heeft Carpetright nog steeds meer dan 470 fysieke winkels verspreid over Europa.

Kerncijfers

Carpetright realiseert een jaarlijkse omzet welke volgens de laatst bekend gemaakte cijfers is gelegen rond de 469,8 miljoen pond per jaar. Het operatieve inkomen bedraagt volgens de laatste cijfers op moment van schrijven 8,2 miljoen pond. Het netto inkomen is daarmee goed voor een bedrag van 4,5 miljoen pond. Op dit ogenblik zijn er 470 mensen werkzaam voor het bedrijf van Carpetright. De algemene verwachting is wel dat dit aantal in de komende jaren nog aanzienlijk zal afnemen. Bovendien lijkt het er ook naar uit te zien dat zowel de omzet als de winst welke wordt gerealiseerd door Carpetright enigszins onder druk is komen te staan.

Strategische richting

Carpetright heeft een duidelijke toekomstvisie bepaald. De grootschalige herstructurering welke heeft plaatsgevonden in 2018 heeft hier duidelijk de basis voor gelegd. Een belangrijk aspect welke deel uitmaakt van de strategische richting heeft betrekking tot de sluiting van een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan vestigingen. De onderneming gaat gebukt onder de hoge kosten die betrekking hebben tot deze vestigingen. Bovendien lijkt het er ook binnen deze sector naar uit te zien dat een niet onaanzienlijk deel van de verkoop zich heeft verlegd naar het internet. Het is voor Carpetright een must geworden om hier op in te spelen. Met de sluiting van verschillende vestigingen staan er ook telkens een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan jobs op de helling. Toch lijkt het er naar uit te zien dat dit voor Carpetright de meest voor de hand liggende koers is om te varen.

Hoe beleggen in Carpetright?

Beleggen in Carpetright is mogelijk op tal van verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk Carpetright aandelen kopen. Dit is vooral interessant voor mensen die over een groter kapitaal beschikken om mee te kunnen beleggen. Heb jij eerder een klein budget voor handen om te beleggen of wil je gewoon bij voorkeur liever niet met grote bedragen instappen? In dat geval kan het ook altijd de moeite waard zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Met behulp van deze beleggingsproducten is het mogelijk om te investeren in Carpetright zonder dat je daarvoor over een groot budget hoeft te beschikken.

Afhankelijk van jouw keuze met betrekking tot hoe je precies in Carpetright gaat beleggen is het mogelijk om een beroep te doen op tal van verschillende, interessante brokers. Je kan op dit vlak niet alleen kijken in de richting van een broker als Binck Bank of DeGiro, wat ook te denken van Robeco en natuurlijk ook Plus500? Deze laatste kan een bijzonder interessante keuze zijn omdat ze er om bekend staat geen commissie in rekening te brengen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, beleggen in Carpetright is op tal van verschillende manieren en bij diverse partijen mogelijk.