Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

BlackBerry is een van oorsprong Canadees bedrijf welke zich heeft gespecialiseerd in draadloze technologie. Het bedrijf is ontstaan in het jaar 1984 en werd opgericht door Mike Lazaridis. Hij zou uiteindelijk samen met Jim Balsillie het bedrijf leiden tot in het jaar 2011. Het bedrijf BlackBerry heeft vooral bekendheid weten te verwerven door haar gelijknamige toestellen. Echter heeft ze inmiddels aangegeven te willen stoppen met de productie van hardware en zich louter nog te gaan richten op de ontwikkeling van software. Het aandeel van BlackBerry is genoteerd aan zowel de Toronto Stock Exchange als de NASDAQ. Aan de Toronto Stock Exchange beschikt ze over de ticker ‘BB’ en aan de NASDAQ heeft ze de ticker ‘BBRY’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Het is absoluut niet zo dat BlackBerry reeds vanaf haar beginjaren heeft gewerkt aan eigen toestellen. Sterker nog, in eerste instantie werkte RIM samen met RAM Mobile Data evenals het andere bekende bedrijf Ericsson om het draadloze netwerk ‘Mobitex’ om te zetten in een tweerichtings-paging en draadloos e-mailnetwerk. Het duurde uiteindelijk tot 1999 vooraleer BlackBerry er voor koos om met een eerste, eigen toestel op de markt te komen. Het betrof hier eigenlijk een gelijkaardig toestel als de zogenaamde ‘Inter@ctive Pager 950’. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het toestel in verbinding stond met het Mobitex netwerk. Het eerste toestel van BlackBerry was meteen bijzonder succesvol, mede omwille van de unieke mogelijkheid om e-mails te versturen, iets waar andere toestellen op dat ogenblik nog niet over beschikten. Het eerste systeem welke door BlackBerry werd voorzien van telefoonfuncties en bovendien ook buiten Noord-Amerika werd uitgebracht verscheen pas in het jaar 2001. Bij dit toestel werd er gebruik gemaakt van de Europese GSM / GPRS standaard.

In het jaar 2010, meer bepaald op 9 april, werd er door Research in Motion bekend gemaakt dat het QNX Software Systems zou overnemen. Dit bedrijf was de ontwikkelaar van het QNX besturingssysteem. Later dat jaar werd door RIM ook de eerste tablet van BlackBerry aangekondigd. Dit toestel kreeg de naam ‘BlackBerry PlayBook’ en beschikte meteen ook over een nieuw besturingssysteem welke luisterde naar de naam ‘BlackBerry Tablet OS’. Uiteindelijk zou de tablet in juni van het jaar 2011 ook op de Nederlandse markt verschijnen. Door de jaren heen en bij al haar verschillende toestellen heeft BlackBerry eigenlijk steeds koppig vastgehouden aan haar eigen concept. Dit betekende dat elk toestel werd voorzien van een fysiek, volledig toetsenbord. Dit terwijl andere merken er reeds voor kiezen om te werken met touchscreen toetsen. Consumenten omarmden eerder de aanraakschermen van met name Samsung en Apple met als gevolg dat het marktaandeel van BlackBerry zware klappen te verduren kreeg. In 2016 werd er dan ook door het bedrijf aangekondigd dat er geen nieuwe toestellen van haar hand meer zouden verschijnen.

Kerncijfers onderneming

De omzet die door BlackBerry op jaarbasis wordt gerealiseerd is gelegen op 1,309 miljard dollar. Het operatieve inkomen bedraagt hierdoor 1,181 miljard dollar terwijl het netto inkomen is gelegen op 734 miljoen dollar. De totale activa bedraagt 3,263 miljard dollar en het totale eigen vermogen zou naar schatting zo’n 2,512 miljard dollar bedragen. Wereldwijd zijn er op moment van schrijven nog zo’n 4.044 mensen werkzaam voor BlackBerry. Dat is heel wat minder dan in het verleden het geval was. In 2013 werd zomaar even 40 procent van het volledige personeelsbestand ontslagen. Het sterk teruggevallen aantal werknemers is uiteraard ook deels het geval van de aankondiging in september van 2016 om niet langer BlackBerry toestellen op de markt te brengen.

Strategische richting

Toen BlackBerry in 2016 bekend maakte dat het zou stoppen met het produceren van eigen hardware werd door velen het ergste gevreesd voor het voortbestaan van dit bedrijf. Toch moet het gezegd dat BlackBerry nog steeds een niet onbelangrijke waarde binnen de markt vertegenwoordigt. Dit bewees ze onder meer door het securitybedrijf ‘Cylance’ over te nemen. Het kocht dit bedrijf in 2018 voor 1,4 miljard dollar wat meteen de grootste overname ooit was voor BlackBerry. De overname zorgt er voor dat BlackBerry de beschikking krijgt over de kunstmatige intelligentie evenals de machine learning van Cylance.

Deze technologie staat er om bekend zich in het bijzonder te richten op het voorspellen evenals het voorkomen van bekende evenals onbekende dreigingen voor endpoints. De software zou bovendien volgens de makers voldoende hebben aan een minimum aan geheugen en daarnaast zou Cylance reeds 3.500 enterprise klanten hebben weten te strikken. Het hoeft niet gezegd dat er hier voor BlackBerry een ongelofelijk potentieel in schuilgaat waar het ongetwijfeld in de nabije toekomst op zal gaan verder bouwen.

Hoe aandelen van BlackBerry kopen?

Wil je graag BlackBerry aandelen kopen? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor graag een beroep zal willen doen op een betrouwbare broker. Op dit vlak is het mogelijk om te beleggen bij bekende namen zoals bijvoorbeeld Binck Bank evenals Robeco en natuurlijk ook DeGiro. Wil je graag met een beperkter budget beleggen in BlackBerry en schuw je wat grotere risico’s niet? In dat geval is het ook altijd de moeite waard om te kijken in de richting van CFD’s. Wat dit betreft is het in het bijzonder een aanrader om te beleggen bij de CFD-broker Plus500!