Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Galapagos kan het best worden omschreven als een farmaceutisch onderzoeksbedrijf van Belgisch-Nederlandse bodem. Het kernbedrijf werd opgericht op 19 augustus 1999 en heeft haar hoofdzetel in Mechelen. Er zijn ook verschillende vestigingen van het bedrijf terug te vinden in Nederland en Frankrijk. Het gaat hierbij om respectievelijke locaties Leiden en Romainville. De Galapagos Group is bovendien ook eigenaar van een servicebedrijf welke is gevestigd in Kroatië. Deze onderneming luistert naar de naam ‘Fidelta’. Galapagos is een beursgenoteerd bedrijf. Ze is zowel aan de Euronext als de NASDAQ terug te vinden onder de ticker ‘GLPG’. Galapagos voornaamste activiteit bestaat uit de ontwikkeling van geneesmiddelen voor aandoeningen zoals de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, psoriasis evenals de taaislijmziekte

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Galapagos werd in eerste instantie opgericht in het jaar 1999 onder de naam ‘Galapagos Genomics’. Ze ontstond in principe als een zogenaamde joint venture tussen Crucell en Tibotec. Het bedrijf zou haar naam later veranderen in ‘Galapagos’ waarna ze haar IPO wist te voltrekken op twee beurzen. Het ging hierbij in eerste instantie om de Euronext Amsterdam, maar ook om de Euronext Brussels. Dit gebeurde allebei in mei van 2005. Het bedrijf maakt gebruik van een technologisch platform voor het uitvoeren van haar onderzoek. Haar onderzoeken zijn gebaseerd op zogenaamde ‘adenovirussen’. In het bijzonder legt Galapagos de focus op het activeren of net deactiveren van bepaalde proteïnen welke zich in het lichaam van de mens bevinden. Galapagos heeft haar hoofdzetel in het Belgische Mechelen, maar ze heeft ook vestigingen in andere landen zoals Frankrijk en Nederland.

Galapagos focust zich niet op de behandeling van slechts één enkele aandoening, in tegendeel. De onderzoeken die door het bedrijf worden uitgevoerd hebben betrekking tot verschillende (chronische) ziektes. Het gaat hierbij in eerste instantie om reumatoïde artritis. Daarnaast voert ze ook onderzoeken naar de behandeling van de ziekte van Crohn, de aandoening colitis ulcerosa, de bekende huidziekte psoriasis, systemische lupus erythematodes evenals de taaislijmziekte. Aan het einde van het jaar 2017 werd door Galapagos bekend gemaakt dat ze over de mogelijkheid beschikt om Filgotinib te gaan verdelen samen met haar partner ‘Gilead Sciences’. De verdeling zou plaats kunnen vinden in acht verschillende, Europese landen. Dit uiteraard op voorwaarde dat Filgotinib wordt goedgekeurd voor commerciële verkoop. Mocht dit mogelijk blijken, dan zou dat een zeer concrete meerwaarde met zich meebrengen voor Galapagos binnen haar sector.

Kerncijfers

De jaarlijkse omzet welke door Galapagos wordt gerealiseerd is volgens de laatst bekend gemaakt cijfers op moment van schrijven gelegen rond de 151,6 miljoen euro op jaarbasis. Het netto inkomen is daarmee goed voor een bedrag van 54 miljoen euro. De totale activa van Galapagos zou 1,08 miljard euro bedragen en het totale eigen vermogen zou goed zijn voor een waarde van 758,7 miljoen euro. Op moment van schrijven zouden bovendien in de verschillende vestigingen van Galapagos in totaal 508 mensen werkzaam zijn. Tot op moment van schrijven heeft Galapagos er in principe voor gekozen om geen dividend toe te kennen aan haar aandeelhouders. Indien je dus met andere woorden vooral op zoek bent naar een mogelijkheid om een extra dividendaandeel aan je portefeuille toe te voegen is het aandeel van het bedrijf Galapagos niet meteen een te overwegen optie.

Strategische richting

Wat de strategische richting van het bedrijf Galapagos betreft wordt er voor de komende jaren vooral gekeken in de richting van de testuitslagen Filgotinib. Het betreft hier een mogelijks revolutionair medicijn tegen reumatische artritis. Niet zozeer de effectiviteit van het medicijn, maar wel de eventuele bijwerkingen waarvan sprake kan zijn zullen bepalen in welke mate het medicijn potten kan gaan breken binnen de medische sector. Uiteraard is dit niet alles. Daarnaast is er ook de samenwerking tussen Galapagos en Evotec. Zij slaan de handen in elkaar om onderzoek te voeren naar de behandeling van zogenaamde ‘fibrotische ziekten’ van de lever evenals andere organen. Ook dit kan voor beide ondernemingen met het oog op de toekomst uiteraard een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengen.

Hoe beleggen in Galapagos?

Ben jij ook van plan om te beleggen in Galapagos? In dat geval is het de moeite waard om er rekening mee te houden dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld Galapagos aandelen kopen. Het kopen van aandelen van dit bedrijf maakt je niet alleen mede-eigenaar van de onderneming, daarnaast zou je ook nog eens aanspraak kunnen maken op het dividend dat door Galapagos kan worden toegekend. Belangrijk om te weten is wel dat dit bedrijf er om bekend staat vaak geen dividend uit te keren. Dit kan naar de toekomst toe uiteraard wel nog altijd veranderen.

Een tweede mogelijkheid die bestaat om te beleggen in Galapagos heeft betrekking tot speculeren op de koers van het aandeel door middel van zogenaamde CFD’s. Speculeren door middel van CFD’s zorgt er voor dat je optimaal kan genieten van potentiële wijzigingen in de koers van het aandeel. Je dient er als belegger alleen wel rekening mee te houden dat hier niet onaanzienlijke, extra risico’s aan verbonden zijn. Hoe dan ook, wil jij ook graag beleggen in Galapagos? Dan is dat perfect mogelijk bij brokers zoals Robeco, DeGiro en Plus500!