Boeing
Boeing is een van oorsprong Amerikaans lucht- evenals ruimtevaartbedrijf welke oorspronkelijk is opgericht door William Edward Boeing. Het hoofdkantoor van de onderneming is terug te vinden in Chicago en luistert naar de naam ‘Boeing International Headquarters’. Het bedrijf mag zich met terechte trots ’s werelds grootste producent van vliegtuigen noemen op basis van de omzet die wordt gerealiseerd. Bovendien staat Boeing eveneens bekend als de op één na grootste producent van militaire producten. Het bedrijf staat ook genoteerd in de Dow Jones Industrial Average. Boeing noteert aan de New York Stock Exchange waar ze beschikt over de ticker ‘BA’. Voor wie er altijd van heeft gedroomd om te beleggen in de lucht- en ruimtevaartsector kan het kopen van Boeing aandelen het overwegen zeker waard zijn!
Geschiedenis bedrijf
Boeing werd opgericht in het jaar 1916, meer bepaald op 15 juli. De oprichting vond plaats in het Amerikaanse Seattle en gebeurde door William Edward Boeing. In eerste instantie luisterde het bedrijf wel naar de naam ‘Pacific Aero Products Company’. Het eerste bekende vliegtuig welke door het bedrijf werd ontwikkeld was de ‘Boeing Model C’. Op 9 mei 1917 werd er voor gekozen om de naam van het bedrijf te veranderen in ‘Boeing Airplane Company’.
De beginjaren van het bedrijf kenmerkten zich reeds vrij snel door allerhande overnames en fusies. Zo ontstond onder meer ‘Boeing Air Transport’, een luchtvaartmaatschappij die zich zoals de naam reeds laat vermoeden vooral specialiseerde in het vervoeren van luchtpost. Boeing staat er om bekend gedurende haar geschiedenis steeds de concurrentie telkens een stap voor te proberen zijn. Daarin slaagde ze eigenlijk altijd vrij goed. Zo bracht ze met de Boeing 314 Clipper in juni 1938 ’s werelds grootste passagiersvliegtuig van dat moment op de markt. Het vliegtuig beschikte over een capaciteit van 90 passagiers. Er werd wel een onderscheid gemaakt tussen dag- en nachtvluchten. Voor deze laatste werden slechts 40 passagiers toegelaten. Een jaar later zou de eerste lijndienst worden ingelegd tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, uiteraard met behulp van de Boeing 314 Clipper.
In 2011 werd door Boeing het eerste exemplaar van haar langverwachte Boeing 787 ‘Dreamliner’ opgeleverd. Het betrof een toestel voor de Japanse luchtvaartmaatschappij ‘All Nippon Airways’. Het toestel is een widebody verkeersvliegtuig en is specifiek ontwikkeld voor langeafstandsvluchten. Ze heeft zomaar even 330 stoelen voor passagiers aan boord. In juli 2018 raakte verder bekend dat Boeing een significant deel van de in Brazilië gevestigde vliegtuigproducent ‘Embraer’ zou gaan overnemen. Met de overname ging een bedrag gepaard van 3,8 miljard dollar. Uiteindelijk is het de bedoeling van Boeing om Embraer volledig over te nemen, maar de Braziliaanse regering blijkt daar in eerste instantie een stokje voor te steken.
Kerncijfers onderneming
Boeing staat er om bekend ’s werelds grootste producent van vliegtuigen te zijn op basis van de omzet die wordt gerealiseerd. Dit gezegd zijnde kan er worden vastgesteld dat er vaak aanzienlijke schommelingen genoteerd dienen te worden afhankelijk van het boekingsjaar in kwestie. Eén van de beste jaren van het bedrijf was 2015. Over dat boekingsjaar werd er dan ook een omzet gerealiseerd ten belope van 100 miljard dollar. Twee derde van deze omzet werd behaald door de verkoop van civiele passagiers- evenals vrachttoestellen. Boeing leverde verspreid over het jaar 762 toestellen af. Vervolgens wist het bedrijf aan het einde van het jaar nog eens uit te pakken met nieuwe contracten voor de levering van 5.800 toestellen. De gemiddelde jaaromzet van Boeing blijft zich ergens situeren tussen de 90 & 100 miljard dollar waarbij de laatst bekende winst op 8,2 miljard dollar was gelegen. Boeing heeft verspreid over de wereld 140.800 mensen die voor haar werkzaam zijn.
Strategische richting
Boeing heeft eigenlijk altijd al de kaart van de innovatie getrokken en het is duidelijk niet van plan om daar verandering in te gaan brengen. Sterker nog, ze gaat nog een flink stapje verder. Boeing is namelijk van plan om in de nabije toekomst een autonoom vliegtuig de lucht in te sturen dat daar in principe onbeperkt zou moeten kunnen blijven hangen. Het vliegtuig krijgt de naam ‘Odysseus’ en wordt ontwikkeld door in-house ‘Aurora Flight Services’. De mogelijkheid om het vliegtuig onbeperkt in de lucht te houden zal gerealiseerd worden door de aanwezigheid van zonnepanelen op de vleugels.
Bovendien denkt Boeing ook duidelijk aan het versterken van haar positie op de wereldmarkt. Zo heeft het bedrijf aangegeven meer te willen gaan focussen op de Aziatische markt. In het bijzonder Zuid-Korea zou voor het bedrijf een interessante doelmarkt kunnen zijn met heel veel potentieel. In het verleden plaatste de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij ‘Jeju Air’ reeds een order voor zomaar even 40 Boeing 737 MAX-toestellen. Boeing wil op die manier haar marktpositie versterken ten opzichte van haar belangrijkste concurrent Airbus.
Hoe aandelen van Boeing kopen?
Wil je graag Boeing aandelen kopen? Als investeerder kan je uiteraard op verschillende manieren investeren in het bedrijf Boeing. In eerste instantie kan je er voor kiezen om daadwerkelijk aandelen te kopen. Hiervoor is een degelijk budget vereist. Indien je de voorkeur geeft aan deze manier van beleggen is het daarvoor mogelijk om een beroep te doen op betrouwbare brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank evenals DeGiro. Ben jij iemand die eerder wenst te speculeren op de koersevolutie van Boeing en wil je dat het liefst van allemaal doen met behulp van zogenaamde CFD’s? In dat geval kan je daarvoor terecht bij de populaire broker Plus500. Deze staat er om bekend zeer lage kosten te hanteren waardoor je altijd het maximale rendement uit je belegging in Boeing zal weten te halen!