Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het Adidas aandeel staat genoteerd aan de Deutsche Börse en heeft als kenmerk ‘ADS’. Het betreft één van ’s werelds bekendste sportmerken welke werd opgericht in het jaar 1949 door Adolf Dassler. Tegenwoordig moeten we eigenlijk verwijzen naar het concern Adidas AG. Ze omvat namelijk buiten Adidas ook nog de merken Reebok en TaylorMade. Het bedrijf richt zich op het op de markt brengen van verschillende sport gerelateerde producten zoals sportschoenen, sportkleding evenals allerhande andere sportbenodigdheden. In het bijzonder staat Adidas bekend omwille van haar lang lopende partnership met de internationale voetbalbond ‘Fifa’. Bovendien levert ze ook telkens de officiële bal voor het grootste voetbalevenement ter wereld, namelijk de Wereldbeker. De Adidas aandelen vormen sinds jaar en dag één van de populairste Duitse aandelen die er verkrijgbaar zijn.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Officieel werd het bedrijf Adidas opgericht op 18 september 1949. Aan de oorsprong van het merk lagen echter de broers Adolf en Rudolf Dassler. Zij begonnen reeds in het jaar 1920 met het maken van schoenen in de Duitse stad Herzogenaurach nabij Neurenberg. In 1949 koos Rudolf er voor om het bedrijf dat hij samen met zijn broer had opgericht te verlaten om Puma op te richten. Dit bedrijf werd gestart aan de andere kant van de stad, aan de overkant van de zogenaamde Aurach River. Naar aanleiding van deze actie koos Adolf Dassler er vervolgens voor om het bedrijf ‘Adidas’ te noemen. Het was een verwijzing naar zijn bijnaam, namelijk Adi Dassler. Een bijzondere creatie welke door Adidas op de markt werd gebracht was de voetbalschoen die werd gemaakt voor het Duitse voetbalelftal in het jaar 1954. De noppen van deze schoenen konden immers worden verwisseld.

Aan het einde van de twintigste eeuw kreeg Adidas het zwaar te verduren door de stevig toegenomen concurrentie van onder meer die andere gigant ‘Nike’. In 1997 vond een belangrijke overname plaats voor Adidas. Toen nam ze immers de Franse Salomon Group over. Dit merk stond in het bijzonder bekend omwille van haar wintersportartikelen. Onder de naam ‘TaylorMade’ was ze bovendien eveneens actief binnen de golfsport. Naar aanleiding van de overname werd er voor gekozen om de naam van het bedrijf aan te passen naar Adidas-Salomon. Echter bleek de overname achteraf toch niet helemaal goed uit te pakken. De wintersportdivisie bleek immers verlieslatend waardoor er voor werd gekozen om ze in het jaar 2005 terug af te stoten. Het golfmerk TaylorMade bleef wel bij Adidas. Een andere overname werd aangekondigd in het jaar 2006 toen Reebok werd aangekocht. In hetzelfde jaar werd ook de naam van het bedrijf (terug) veranderd in Adidas AG.

Kerncijfers onderneming

Adidas weet een omzet op jaarbasis te realiseren van ongeveer 21 miljard euro. Door de jaren heen hebben vooral enkele specifieke regio’s zoals China en Noord-Amerika een aanzienlijke stijging van de omzet genoteerd. Hier was er dan ook sprake van een omzetstijging van gemiddeld tussen de 25 & 28 procent. In West-Europa ligt de gemiddelde groei wat lager, maar toch bedraagt ze nog steeds een aantrekkelijke 13 procent. De brutomarge die Adidas weet te realiseren ligt gemiddeld tussen de 48 & 51 procent. Wat het dividend betreft zijn er sterke verschillen merkbaar. In het jaar 2016 bedroeg het dividend bijvoorbeeld 2 euro. Een jaar later, namelijk in 2017 steeg het dividend met ruim 30 procent naar 2,60 euro per aandeel.

Strategische richting

Adidas staat er om bekend een vrij traditioneel merk te zijn. Dit betekent dat ze ten allen tijde tracht om zoveel mogelijk vast te houden aan haar vertrouwde werkwijze. Dit neemt niet weg dat Adidas wel met de nodige regelmaat tracht te innoveren. Zo bracht ze in 2018 een sneaker op de markt die oplicht bij UV-straling. Daarnaast heeft het bedrijf aangegeven zich ook wat meer op haar thuismarkt te gaan richten. Daar waar haar marktaandeel in Noord-Amerika stelselmatig toeneemt is het namelijk zo dat op de thuismarkt de concurrentie met Nike zeer aanzienlijk blijft. De focus zal de volgende jaren dan ook vooral daar naar uitgaan. Daarnaast zal ook de bekende marketingstrategie van Adidas de komende jaren worden doorgetrokken. Met name het sponsorcontract met de Spaanse topclub Real Madrid werd immers vernieuwd.

Hoe aandelen van Adidas kopen?

Adidas aandelen kopen is mogelijk bij tal van verschillende brokers. Wil je graag gewoon op de klassieke wijze investeren in aandelen? In deze situatie kan je daarvoor steeds kijken in de richting van aanbieders als Binck Bank en DeGiro. Heb je een eerder beperkt budget beschikbaar waardoor je vooral kijkt in de richting van zogenaamde CFD’s? In dat geval is het de moeite waard om daarvoor een beroep te doen op de bekende partij Plus500. Zij staat er niet alleen om bekend lage kosten te hanteren, daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een keuze te maken uit een groot aanbod aan beleggingsproducten. Iedereen die interesse heeft in de sportsector zou eventueel kunnen denken in de richting van Adidas aandelen kopen.