Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Genmab A-S is een van oorsprong Deens biotech bedrijf welke werd opgericht in het jaar 1999 door Florian Schönharting. Op dat ogenblik was Schönharting ook de managing director van het zogenaamde ‘BankInvest Biomedical’ fonds. De hoofdzetel van Genmab A-S is gevestigd in de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar er zijn verspreid over de wereld ook verschillende subdivisies terug te vinden. Zo is er sprake van een vestiging in het Nederlandse Utrecht evenals in het Amerikaanse Princeton. Het bedrijf Genmab A-S is beursgenoteerd en beschikt aan de Nasdaq van Kopenhagen over de ticker ‘GEN’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Genmab A-S werd eigenlijk opgericht als een zogenaamde Europese spin-off voor het Amerikaanse biotech bedrijf ‘Medarex’. Dit gebeurde in februari van het jaar 1999. Het was het Deense investeringsbedrijf ‘BankInvest’, welke op dat ogenblik onder leiding stond van Florian Schönharting welke de nodige financiële middelen voorzag voor het bedrijf om te kunnen opstarten in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Lisa Drakeman, de vice president bij Medarex en bovendien ook de echtgenote van Donald Drakeman, de CEO van Medarex op dat ogenblik, werd aangesteld als CEO van Genmab A-S bij opname. Genmab A-S volgde al snel het voorbeeld van Medarex waardoor het zich specifiek ging richten op het produceren van monoklonale antilichamen voor het bestrijden van levensbedreigende aandoeningen. Genmab A-S maakte zeer snel naam binnen de biotech sector waardoor in sneltempo heel wat geïnteresseerde investeerders werden aangetrokken. Het bedrijf ging publiek in de maand oktober van het jaar 2000 waardoor er zomaar even 1,56 miljard Deense kronen werden binnen gehaald. Een tweede PO die plaatsvond in januari van het jaar 2000 bracht nog eens 800 miljoen Deense kroon in het laatje.

Ook in 2006 verkreeg Genmab A-S een belangrijke licentie. Het kwam in dat jaar namelijk tot een overeenkomst met GlaxoSmithKline. Deze overeenkomst bracht een waarde van zomaar even 1,6 miljard dollar met zich mee. Dit was bovendien niet de enige lucratieve licentie-overeenkomst die door het bedrijf werd afgesloten. Naast GSK kwam Genmab immers eveneens tot een overeenkomst met Amgen, Roche evenals Lundbeck. Deze licenties hadden betrekking tot therapeutische monoklonale antilichamen met meerdere indicaties. In het jaar 2005 vond een zeer belangrijke en bovendien ook prestigieuze mijlpaal plaats voor de onderneming. Het was namelijk toen dat de Biotechnology Industry Organization er voor koos om evenals het ‘Long Island Life Sciences Initiative’ het bedrijf Genmab A-S te eren met een James D. Watson Helix Award. In het bijzonder de overeenkomsten met Amgen en GlaxoSmithKline hebben het van oorsprong Deense bedrijf extra op de kaart weten te zetten.

Kerncijfers onderneming

Genmab A-S draait een jaarlijkse omzet welke is gelegen rond de 664 miljoen Deense kroon. Het operatieve inkomen zou bovendien 69,3 miljoen Deense kroon bedragen. Het laatst bekend gemaakte netto-inkomen bedroeg bovendien 112,4 miljoen Deense kroon. Volgens de laatst bekende cijfers is het verder zo dat Genmab A-S wereldwijd ongeveer 160 personen in dienst heeft. Op moment van schrijven zou er tot slot sprake zijn van 61.320.021 uitstaande aandelen.

Strategische richting

Een niet onbelangrijke speculatie die geldt voor Genmab is dat ze op termijn zomaar eens overgenomen zou kunnen gaan worden. Bij het bepalen van hun strategische richting heeft het bedrijf er in het verleden reeds voor gekozen om de handen in elkaar te slaan met Janssen Biotech. Deze vormt op haar beurt echter een onderdeel van Johnson & Johnson. Tot op moment van schrijven is er nog niets concreets over een mogelijke overname, maar het is wel iets waar (potentiële) beleggers rekening mee zullen willen houden. Verder blijft de focus vooral liggen op het realiseren van zo optimaal mogelijke studieresultaten van medicijnen die in de pijplijn zitten. Dit is niet alleen voor de onderneming van groot belang, maar ook voor mensen die er aan denken om in Genmab te gaan beleggen.

Hoe aandelen Genmab A-S kopen?

Wil je graag Genmab A-S aandelen kopen? Dat is mogelijk op verschillende manieren. In eerste instantie zal je dan ook voor jezelf moeten uitmaken of je er voor gaat kiezen om te beleggen door het gewoon aankopen van de aandelen van dit bedrijf of je er toch eerder de voorkeur aan geeft om te beleggen door middel van zogenaamde CFD’s. In het laatste geval zorgt dit er voor dat je ook met een beperkter budget een niet onaanzienlijke participatie kan nemen in Genmab A-S. Je moet er alleen wel bij stil blijven staan dat CFD’s niet risicoloos zijn. Je loopt dan ook met andere woorden altijd het risico om je ingelegde kapitaal te verliezen.

In ieder geval, wanneer jij gelooft in de toekomst van het biotech bedrijf Genmab A-S en je er bijgevolg graag in wil gaan beleggen kan dit bij verschillende partijen. Enkele brokers die het aandeel van Genmab A-S in hun aanbod hebben opgenomen zijn bijvoorbeeld Binck Bank, DeGiro evenals Robeco. Wil je graag beleggen in Genmab A-S door middel van zogenaamde CFD’s? In dat geval kan je daarvoor onder meer terecht bij de CFD-broker Plus500!