Tesla
Tesla is een Amerikaanse producent welke zich heeft gespecialiseerd in elektrische auto’s evenals vrachtauto’s. Bovendien produceert ze ook zonnepanelen evenals batterij-pakketten voor zowel thuis- als industrieel gebruik. Tesla heeft niet alleen zelf een netwerk uitgebouwd met verkooppunten, daarnaast beschikt ze eveneens over een uitgebreid aantal eigen laadpunten welke verspreid over de wereld zijn terug te vinden. Tesla was ook eigenaar van de zogenaamde ‘Gigafactory’ welke gedurende geruime tijd kon worden aanzien als ’s werelds grootste productiefaciliteit. Tesla werd vernoemd naar Nikola Tesla, een elektrotechnicus evenals natuurkundige. Het bedrijf Tesla is beursgenoteerd aan de NASDAQ waar ze beschikt over de ticker ‘TSLA’.
Geschiedenis
Tesla werd opgericht in het jaar 2003. Het waren Martin Eberhard en Marc Tarpenning die aan de basis lagen van de inmiddels wereldwijd bekende onderneming. Het bedrijf Tesla zag het levenslicht vanuit de wens om een elektrisch aangedreven sportwagen te lanceren welke was gebaseerd op de ‘AC Propulsions T-Zero’. Slechts één jaar na de oprichting van Tesla verscheen Elon Musk op het toneel. Hij had een fortuin bij elkaar gespaard als medeoprichter van Paypal en was bereid om deze voor een deel te investeren in Tesla. Niet alleen beschikt Musk over een aanzienlijk belang in Tesla, daarnaast lag hij ook aan de basis van de ontwikkeling van de Tesla Roadster. Ergens halfweg het jaar 2007 was Tesla reeds uitgegroeid tot een bedrijf welke meer dan 260 werknemers in dienst had.
Een beoordeling van de kosten in 2008 zorgde er voor dat Musk zich verplicht zag om in te grijpen. Hij ontsloeg daarop de toenmalige directeur van het bedrijf, namelijk Martin Eberhard. Tegen het einde van het jaar 2008 kende de economische crisis ook geen genade voor Tesla waarna Musk besloot om diens volledig privévermogen te investeren in Tesla. Enkele maanden later zou het bedrijf het Model S voorstellen, een prototype van een elektrische sportsedan. De standaard versie welke in 2012 op de markt werd gelanceerd beschikte nog over een actieradius van 300 kilometer. Inmiddels zijn er echter uitvoeringen verkrijgbaar die zich kenmerken door een bereik welke varieert van 420 tot zomaar even meer dan 613 kilometer.
Het jaar 2013 was een belangrijk jaar voor Tesla. Niet alleen verscheen het bedrijf voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf met groene cijfers op Wall Street, daarnaast steeg de koers van het aandeel van Tesla van ongeveer 30 dollar naar zo’n 130 dollar. De gesprekken welke op dat ogenblik werden gevoerd met Google Inc. met betrekking tot een mogelijke overname werden dan ook stopgezet. Aan het einde van de maand maart van 2016 werd gestart met de verkoop van het nieuwe Tesla Model 3. Tesla stelde het model voor op 31 maart en in slechts enkele dagen tijd wist Tesla zomaar even meer dan 232.000 bestellingen binnen te halen. Het eerste voertuig van deze nieuwe reeks zou uiteindelijk aan het einde van het jaar 2017 van de band rollen. Aan het einde van de maand april van het jaar 2017 werd er door het Chinese internetbedrijf Tencent aangegeven dat ze een aandelenbelang van 5 procent had in Tesla.
Kerncijfers onderneming
Tesla realiseert een jaarlijkse omzet van 11,8 miljard dollar. Haar marktkapitalisatie bedraagt volgens de laatst bekend gemaakte cijfers op moment van schrijven 53 miljard dollar. Bovendien zouden er op moment van schrijven 171.732.775 aandelen zijn uitgegeven. De brutomarge waar het bedrijf op kan rekenen is gelegen rond de 17,34 procent. De operationele marge tekent een verlies aan van 7,99 procent en de nettowinstmarge draagt een verlies met zich mee van 7,54 procent. Tesla zou op moment van schrijven wereldwijd over meer dan 37.000 werknemers beschikken.
Strategische richting
Wat de strategische richting betreft van Tesla zijn er een aantal zaken die opvallen. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat Tesla er voor heeft gekozen om haar megafabriek te bouwen in China. Dat is echter niet alles. Daarnaast heeft het bedrijf duidelijk aangegeven dat het elektrisch rijden goedkoper wil maken. Tesla stond tot dusver voornamelijk bekend als een merk met dure elektrische auto’s, maar ze wil dus duidelijk af van die reputatie. Het voordelige ‘Tesla Model 3’ welke op de markt werd gelanceerd aan het begin van 2019 moest de eerste voordelige, elektrische auto worden van het merk. Ondanks het feit dat de basisprijs nog steeds behoorlijk stevig was, was het wel zo dat er later nog enkele voordelige(re) varianten volgden welke beschikten over andere batterijen. Wellicht dat Tesla ook naar de toekomst toe alles in het werk zal stellen om vooral lagere kosten te ambiëren voor haar voertuigen. Alleen op deze manier kan ze immers de concurrentie het vuur aan de schenen blijven leggen.
Hoe aandelen Tesla kopen?
Wil je graag Tesla aandelen kopen? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat het aandeel van dit bedrijf noteert aan een vrij behoorlijke koers. Dit zorgt er voor dat het gewoon kopen van Tesla aandelen voor veel (kleinere) beleggers helaas niet tot de mogelijkheden behoort. Dit hoeft echter absoluut niet te betekenen dat je het potentiële rendement van het Tesla aandeel niet kan benutten. Je kan er namelijk ook altijd voor kiezen om te beleggen in Tesla met behulp van zogenaamde CFD’s. In dit geval is er een veel kleiner budget vereist terwijl je toch aanzienlijke posities kan innemen. Beleggen in Tesla kan in ieder geval gebeuren bij bekende brokers zoals bijvoorbeeld Plus 500, eToro, Robeco evenals DeGiro.