Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Yandex is een Russisch-Nederlandse onderneming welke bekendheid heeft weten te verwerven door het aanbieden van allerhande internet gerelateerde diensten. Dit geldt niet in het minst voor de eigen zoekmachine van het bedrijf genaamd ‘Yandex Search’. Het hoofdkantoor van Yandex is terug te vinden in het Nederlandse Schiphol, maar de operatieve tak bevindt zich in Moskou. Yandex is verspreid over de wereld goed voor in totaal 17 verschillende kantoren. Sinds het jaar 2011 is ze bovendien beursgenoteerd. Ze noteert aan de Amerikaanse NASDAQ beurs dan ook met de ticker ‘YNDX’. Ook aan de Moscow Exchange staat ze bovendien bekend onder deze ticker.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De basis voor het bedrijf Yandex werd gelegd door oprichter evenals directeur ‘Arkadi Volozj’. Hij had eerder wiskunde gestudeerd in de voormalige Sovjet-Unie. Er werd door Volozj in het jaar 1990 een zoekalgoritme ontwikkeld welke in staat was om een zoekopdracht, inclusief grammaticale fouten evenals niet bekende woorden te koppelen aan bepaalde suggesties. De ontwikkeling van de zoeksoftware gebeurde niet door Volozj alleen. Hij deed daarvoor dan ook een beroep op de kennis van zijn schoolvriend ‘Ilja Segalovitsj’. Beiden bedachten de naam voor het bedrijf ‘Yandex’. Van de naam is bekend dat ze initieel zou hebben gestaan voor ‘Yet Another Indexer’. De lancering van de zoekmachine vond plaats op 23 september 1997.

De Yandex.ru zoekmachine werd officieel voorgesteld tijdens de zogenaamde Softool tentoonstelling welke werd gehouden in het Russische Moskou. De zoekmachine werd in eerste instantie ontwikkeld door het bedrijf ‘Comptek’. Tijdens het jaar 1998 werd er voor gekozen om contextuele reclame toe te gaan voegen aan de zoekmachine. Op deze manier werd het mogelijk gemaakt om gerichte advertenties te plaatsen die geheel waren afgestemd op hetgeen waar de gebruiker in kwestie naar aan het zoeken was. De daarop volgende jaren ging het Yandex voor de wind met als absolute uitschieter het jaar 2004. Toen steeg de omzet namelijk naar een mooie 18 miljoen dollar waarbij een winst werd gerealiseerd ten belope van 7 miljoen dollar. Het kapitaal dat op deze manier beschikbaar kwam werd vervolgens gebruikt om heel wat andere ondernemingen over te nemen. Op deze manier kon het bedrijf haar aanbod met activiteiten aanzienlijk uitbreiden. Yandex was in Rusland in het jaar 2013 het grootste mediabedrijf op basis van omzet.

In het jaar 2018 raakte tot slot bekend dat Yandex de handen in elkaar sloeg met Uber. Beide bedrijven zouden gaan samenwerken en zouden diensten gaan aanbieden op verschillende markten. De focus zou hierbij dan ook niet uitsluitend op Rusland komen te liggen, maar ook op andere landen zoals Kazachstan, Azerbeidzjan evenals Armenië en Wit-Rusland. Uber zou voor de samenwerking een investering hebben gedaan van zomaar even 225 miljoen dollar. Yandex toonde in het jaar 2018 ook voor het eerst enkele testen met zelfsturende auto’s aan het publiek. Dit gebeurde in de Russische hoofdstad Moskou.

Kerncijfers onderneming

De omzet die Yandex op jaarbasis weet te realiseren is gelegen rond de 1,61 miljard Amerikaanse dollar. Het operatieve inkomen zou 223 miljoen dollar bedragen terwijl het totale netto-inkomen zou uitkomen op 150 miljoen dollar. De totale activa zou bovendien goed zijn voor een waarde van 2,23 miljard. Tot slot is er nog het totale eigen vermogen welke zou uitkomen op een waarde van 1,42 miljard Amerikaanse dollar. Volgens de laatste bekende cijfers op moment van schrijven zijn er wereldwijd voor Yandex ongeveer 7.445 mensen werkzaam. Op moment van schrijven zijn er 324.397.864 aandelen uitgegeven.

Strategische richting

In het jaar 2018 lanceerde Yandex haar eerste smartphone genaamd de ‘Yandex.Phone’. Het is reeds enige tijd bekend dat het bedrijf de concurrentie aan wou gaan op de markt met andere fabrikanten van smartphones. Wat het toestel van Yandex bijzonder maakte is dat ze volledig wed aangedreven door de eigen digitale assistent van het bedrijf. Dit gezegd zijnde draait het toestel wel op het Android besturingssysteem van Google. Wat de strategische richting betreft van de onderneming kan er worden gesteld dat deze naar de toekomst toe nog heel wat extra toestellen op de markt zal loslaten. Zo beschikt het reeds over een aanbod met smart speakers waar het de komende jaren op verder wil gaan werken. Dat is echter niet alles, want daarnaast is het ook zo dat Yandex er om bekend staat te werken aan zelf rijdende auto’s. Vooral dit laatste zou wel eens van cruciaal belang kunnen worden voor de toekomst van het bedrijf.

Hoe aandelen Yandex kopen?

Wil jij ook graag beleggen in Yandex? Dat is mogelijk op tal van verschillende manieren! In eerste instantie kan je natuurlijk gewoon investeren in aandelen van het bedrijf, maar dat is niet alles. Wat namelijk op het ogenblik dat je slechts over een beperkt(er) budget beschikt? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Zelfs op het ogenblik dat je gaat investeren met beperkte financiële middelen kan je op deze manier toch nog een mooie participatie realiseren in Yandex. Afhankelijk van de manier waarop je in dit bedrijf wil gaan beleggen is het mogelijk om een beroep te doen op verschillende brokers. Denk hierbij niet alleen een Binck Bank, maar ook aan bijvoorbeeld Robeco evenals DeGiro en de populaire CFD-broker Plus500!