Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Alior Bank is een grote, universele bank welke is gevestigd in Polen. Ze vormt op moment van schrijven de tiende grootste financiële groep van het land. Alior Bank heeft in het bijzonder bekendheid weten te verwerven omwille van haar uitstekende en vaak opvallend interessante spaartarieven. Hiermee weet ze kapitaal aan te trekken van (investerings)maatschappijen van over de hele wereld. De Alior Bank is ook beursgenoteerd. Het aandeel van deze universele bank noteert dan ook onder de ticker ‘ALR’ aan de Warsaw Stock Exchange.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Alior Bank werd opgericht in het jaar 2008. De oprichting gebeurde echter niet zoals je waarschijnlijk wel zou verwachten door een Poolse instelling. Het was namelijk de Italiaanse groep Carlo Tassara die verantwoordelijk was voor de oorspronkelijke oprichting van de bank. In de geschiedenis van de Poolse bank is er sprake van verschillende, niet onbelangrijke mijlpalen. Zo was er bijvoorbeeld de waarde waarmee Alior Bank debuteerde op de ‘Warsaw Stock Exchange’. Dit gebeurde in het jaar 2012 waarbij er sprake was van een waarde van 2,1 miljard PLN. Dit was meteen de hoogste beursnotering in de geschiedenis van de exchange. In 2014 ging de prijs van de Alior Bank aandelen deel gaan uitmaken van de WIG20 index. Het ging Alior Bank in deze periode dan ook absoluut voor de wind. Niet alleen deed ze het goed op de beurs, daarnaast voerde ze ook verschillende overnames uit.

De meest noemenswaardige overname vond ongetwijfeld plaats in het jaar 2015. Het was namelijk in dit jaar dat de Alior Bank er voor koos om ‘Meritum Bank’ over te nemen. Hiermee wist ze haar marktpositie nog een extra duwtje in de rug te geven. Een andere belangrijke overname volgde meteen een jaar later. Vanaf dat ogenblik behoorde namelijk ook de ‘Bank BPH’ toe aan Alior Bank. In haar geschiedenis ontving Alior Bank niet alleen een grote waardering van Newsweek, maar ook van het prestigieuze Forbes. Bovendien ontving het ook tal van verschillende onderscheidingen. Zo werd ze in het jaar 2012 uitgeroepen tot meest innovatieve bank. In het jaar 2015 kreeg ze bovendien ook de award voor beste Europese Retail Bank. Alior Bank heeft niet alleen een reputatie weten te behalen met haar niet onaanzienlijke (lange termijn) spaarrentes, daarnaast biedt ze ook gepersonaliseerde content aan op haar website.

Kerncijfers

Op moment van schrijven bedraagt het balanstotaal van de Alior Bank ruim 40 miljard zloty. Belangrijk om te weten voordat je belegd in Alior Bank aandelen is dat een niet onaanzienlijk deel van het balanstotaal is gefinancierd door schulden. Volgens de meest actuele cijfers op moment van schrijven zou het hierbij gaan om 36,49 miljard zloty. Dit staat gelijk aan een slordige 91 procent van het balanstotaal. De Poolse financiële instelling heeft bovendien 72,09 miljoen aandelen uitstaan. Tegenvallende cijfers hebben er voor gezorgd dat Alior Bank er niet zelden voor kiest om geen dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Wie dus met andere woorden op zoek is naar een interessant dividend aandeel zal dat helaas niet terugvinden in het aandeel van deze Alior Bank. Dit gezegd zijnde beschikt de bankgroep wel over een prestigieuze reputatie waardoor ze kan rekenen op heel wat interesse van zowel binnenlandse als buitenlandse beleggers.

Strategische richting

De Poolse Alior Bank staat in het bijzonder bekend omwille van haar niet onaanzienlijke spaarrentes op de middellange tot lange termijn. Het zijn dan ook net deze rentes die er voor hebben gezorgd dat de bank er in is geslaagd om een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan buitenlands kapitaal aan te trekken. Door de jaren heen is dit een zeer belangrijk businessmodel geworden voor de bankgroep. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch te zijn dat ze zich op dit vlak zal proberen te blijven onderscheiden in de jaren die komen. In een financieel klimaat waarin er duidelijk nood is aan hoge(re) spaarrentes heeft deze in Polen gevestigde bank dus eigenlijk altijd een niet onbelangrijk voordeel in huis.

In het jaar 2013 kwam de Alior Bank enigszins negatief in het nieuws. Dit had voor een groot deel te maken met het feit dat ze op grote schaal data zou verzamelen van haar klanten via het internet. Dit zou onder meer het geval geweest zijn via diverse social media platformen waaronder Facebook. Deze data wordt door de bank evenwel ingezet om op haar website gepersonaliseerde content aan te bieden aan haar klanten. De bankgroep heeft reeds laten uitschijnen hier in de toekomst nog verder op door te willen werken.

Hoe beleggen in Alior Bank?

Beleggen in Alior Bank kan je, afhankelijk van het budget waarover je beschikt, op verschillende manieren doen. In eerste instantie behoort Alior Bank aandelen kopen bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Voor deze optie dien je echter uiteraard over een wat meer significant budget te beschikken. Het kan echter ook anders. Wil jij graag beleggen in Alior Bank met een beperkt(er) budget en / of voor de korte termijn? In dat geval kan je ook altijd kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Afhankelijk van jouw keuze op vlak van beleggingsmogelijkheden is het mogelijk om een beroep te doen op verschillende brokers. Beleggen in Alior Bank kan dan ook bijvoorbeeld via DeGiro, Binck Bank en natuurlijk ook de bekende CFD-broker Plus500.