Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Carlsberg is een Deense brouwerij welke één van ’s werelds bekendste bieren produceert. De brouwerij heeft haar hoofdkantoor in Valby in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De brouwerij kent een erg lang bestaan. Ze werd dan ook reeds opgericht in het jaar 1847. Het is echter vooral door de fusie met de Orkla Group uit Noorwegen in het jaar 2000 dat ze is uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste brouwerijen. De aandelen van Carlsberg zijn genoteerd aan de OMX welke een onderdeel vormt van de NASDAQ. Er zijn twee verschillende aandelen van Carlsberg aan deze beurs genoteerd. De aandelen hebben de tickers CSE1595 & CSE1596.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Het was J.C. Jacobsen welke er voor koos om in het jaar 1847 te starten met een eigen brouwerij in Valby. De brouwerij droeg de naam ‘Carlesberg’. Deze naam was niet alleen een verwijzing naar diens zoon, daarnaast was er ook nog de symboliek van de berg. Deze verwees op haar beurt uiteraard naar de ligging van de brouwerij op de Valby Heuvel. Het duurde niet lang vooraleer de brouwerij succesvol werd en internationaal kon gaan denken. In het jaar 1868 werd dan ook reeds het eerste vat bier geëxporteerd naar het buitenland. Om er voor te zorgen dat de kwaliteit van het bier kon worden gegarandeerd en bewaard werd er voor gekozen om in het jaar 1875 het ‘Carlsberg Laboratorium’ op te richten. Dit bracht meteen resultaten met zich mee, want tegen het jaar 1883 kon het biergist volledig zuiver worden gekweekt. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het biergist welke wereldwijd wordt gebruikt voor het brouwen van Pilsner.

De groei die Carlsberg tegen het jaar 1970 had doorgemaakt zorgde er voor dat het zo langzaam maar zeker kon gaan denken aan het versterken van haar marktpositie. Dit deed het onder meer door in datzelfde jaar een belangrijke, directe concurrent over te nemen. Het ging daarbij om ‘De forenede Bryggerier’. Deze staat tegenwoordig beter bekend onder de naam ‘Tuborg’. In 1992 werd er door Carlsberg en Baltika voor gekozen om de activiteiten op Russisch grondgebied onder te brengen in een joint venture. Carlsberg wou graag voet aan de grond krijgen in Rusland omdat dit toch ’s werelds op drie na grootste biermarkt was. In eerste instantie beschikte Carlsberg over een belang van 50 procent in de joint venture, maar uiteindelijk wist ze dit belang stelselmatig uit te breiden tot ze in het jaar 2012 alle aandelen in handen had. Tegen het jaar 2014 beschikte ze op de Russische biermarkt over een marktaandeel van 39 procent. Ze was er dan ook op actief met tien brouwerijen. Eerder, namelijk in 2012 was Carlsberg ook al de op zes na grootste brouwer van China geworden. Ze beschikte daarbij over een marktaandeel van 2,6 procent. Daar werd vervolgens nog het meerderheidsbelang in Chongqing van 2,3 procent aan toegevoegd.

Kerncijfers onderneming

Carlsberg realiseert volgens de laatste, bekende cijfers een jaaromzet welke goed is voor 9,48 miljard dollar. Het nettoresultaat bedraagt daarbij 1,24 miljard dollar. De Carlsberg Foundation is de grootste aandeelhouder. Ze beschikt dan ook over 30 procent van alle aandelen. Dit geeft ze 75 procent van het totale stemrecht. Er bestaan binnen het bedrijf Carlsberg twee verschillende soorten aandelen. Een A-aandeel is goed voor 20 stemrechten. Een B-aandeel heeft slechts 2 stemrechten. Deze laatste hebben wel als voordeel dat ze beschikken over een voorkeursrecht op dividend. Er bestaan in totaal 34 miljoen A-aandelen en 119 miljoen B-aandelen. Nagenoeg alle A-aandelen zijn in handen van de Carlsberg Foundation.

Strategische richting

Carlsberg heeft duidelijk gemaakt dat het naar de toekomst toe verder wil bouwen op het succes van haar speciaalbieren, de zogenaamde ‘craft beers’. Deze keuze is eigenlijk voor de hand liggend, want de speciaalbieren en alcoholvrije dranken hebben de omzet van de brouwerij in het recente verleden een aanzienlijke boost gegeven. Bovendien is er ook nog de toenemende populariteit van het witbier, in het bijzonder op de Aziatische markt. Carlsberg heeft dan ook aangegeven vol in te gaan zetten op dit werelddeel. Het verwacht dan ook dat de bierverkopen hier nog flink zullen groeien.

Hoe aandelen van Carlsberg kopen?

Wil je graag Carlsberg aandelen kopen? Dan kan je daarvoor een beroep doen op verschillende brokers. Het gaat hierbij om brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank, DeGiro en Robeco. Het is zo dat Carlsberg aandelen kopen niet voor elk type van belegger interessant zal zijn. Wanneer jij slechts een beperkt budget voor handen hebt kan het bijvoorbeeld een aanrader zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s als beleggingsproducten. Beleggen met behulp van CFD’s is risicovol, maar zorgt er wel voor dat je met een minder budget grotere posities kan innemen. Ben jij ook van plan om te beleggen in Carlsberg met behulp van CFD’s? Dan is het steeds aan te raden om daarvoor een beroep te doen op een CFD-broker zoals Plus500.