Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Saint-Gobain is een van oorsprong Frans bedrijf welke in het bijzonder bekend staat als een producent van glas. Het bedrijf is vertegenwoordigd in meer dan 64 verschillende landen. Het hoofdkantoor van Saint-Gobain is weinig verrassend terug te vinden in het zakendistrict van La Défense in de Franse hoofdstad Parijs. In principe is het bedrijf opgedeeld in vier divisies, namelijk ‘innovatieve materialen’, ‘bouw- en constructiematerialen’, ‘distributie van bouwmaterialen’ evenals ‘verpakkingsmaterialen’. Saint-Gobain is bovendien beursgenoteerd aan de Euronext met als ticker ‘SGO’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Wat veel mensen niet weten is dat het bedrijf Saint-Gobain is opgericht in opdracht van de Franse koning Lodewijk XIV. Dit gebeurde in het jaar 1665. Het advies voor de oprichting van de onderneming kwam echter van Jean-Baptiste Colbert. In eerste instantie was het bedrijf eigenlijk vooral een werkplaats voor het produceren van glas. Het was dan ook de bedoeling om op deze manier de Venetiaanse suprematie op dit vlak te ondermijnen. Het glas dat door Saint-Gobain werd geproduceerd werd in het bijzonder gebruikt voor het maken van spiegels. Interessant om weten is ook dat Saint-Gobain in het jaar 1684 de opdracht kreeg om zomaar even 357 spiegels te vervaardigen. Deze spiegels zouden uiteindelijk in de bekende Spiegelzaal van het Paleis van Versailles komen te hangen. In het jaar 1692 zou Saint-Gobain zich vestigen in het verlaten kasteel van Saint-Gobain. Dit gebeurde in die tijd nog onder de naam ‘Manufacture royale des Grandes Glaces’. De fabriek zou uiteindelijk in 1995 worden gesloten.

De sterke toename in vraag naar glas gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw zorgde er voor dat Saint-Gobain er voor koos om te fusioneren met haar belangrijkste concurrent, namelijk Saint-Quirin. Als resultaat van deze fusie ontstond de onderneming ‘Manufacture des Glaces et Produits Chimiques de Saint-Gobain, Chauny et Cirey’, een behoorlijke mond vol dus! Het bedrijf streefde vanaf het begin naar internationale expansie. Deze werd gerealiseerd in het jaar 1853 in Duitsland en vervolgens in het jaar 1899 in Italië. Een jaar later zou ook België aan de beurt zijn en in 1904 volgde ook nog Spanje. Verder werden er nieuwe bedrijfsonderdelen toegevoegd die elk instonden voor de productie van nieuwe materialen. Het ging hierbij om vuurvaste materialen, glaswol evenals glasvezel.

In de jaren die volgden zouden er door Saint-Gobain vooral hel wat overnames worden uitgevoerd. In het jaar 1990 nam ze bijvoorbeeld het Amerikaanse Norton over en een jaar later volgden ook de Duitse fabrikanten GIAG en Oberlander. In het jaar 1992 raakte bekend dat Saint-Gobain zich ’s werelds grootste glasproducent mocht noemen.

Kerncijfers onderneming

De verschillende divisies waar Saint-Gobain uit bestaat zijn samen goed voor een omzet van 41,1 miljard euro op jaarbasis. Van deze omzet is er ongeveer 1,1 miljard euro winst. Dit heeft niet in het minst te maken met het grote aantal investeringen of overnames welke door Saint-Gobain steevast worden uitgevoerd. Bovendien is het ook nog eens zo dat het bedrijf over een enorm werknemersbestand beschikt. Volgens de laatst bekende cijfers op moment van schrijven zijn er alleen al binnen de glasdivisie meer dan 10.000 medewerkers actief.

Strategische richting

Saint-Gobain staat er om bekend steeds weer uit te pakken met innovatieve producten die zo optimaal mogelijk in weten te spelen op de vraag van de opdrachtgever. In het verleden leverde Saint-Gobain bijvoorbeeld glas voor de realisatie van een glazen vloer en lichtkoepel voor het Salesforce Transit Center in San Francisco. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar het glas wist zomaar even twee uur weerstand te bieden bij een brand. Het glas werd door Saint-Gobain ontwikkeld in samenwerking met Greenlite Glass Systems. Het bedrijf maakt er geen geheim van een voorkeur te hebben voor de realisatie van uitermate innovatieve projecten met glas. Er wordt dan ook verwacht dat er hier de komende jaren nog sterk verder op zal worden ingezet. Op deze manier tracht Saint-Gobain zich met haar aanbod nog meer te onderscheiden van de massa. Zo kunnen ook nog meer specifieke niche-markten worden aangesproken.

Hoe aandelen Saint-Gobain kopen?

Wil jij ook je graantje mee kunnen pikken van het succes van Saint-Gobain? In dat geval is het de moeite waard om te overwegen om te beleggen in dit bedrijf. Dit kan je doen op verschillende manieren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om rechtstreeks over te gaan tot het kopen van Saint-Gobain aandelen. Dit is in het bijzonder geschikt voor beleggers welke over een mooi beschikbaar budget beschikken. Dat is echter niet alles. Ben jij eerder een kleine(re) belegger en wil je toch graag speculeren op een bepaalde koersevolutie van het aandeel van het bedrijf Saint-Gobain? In dat geval kan je ook gaan beleggen met zogenaamde CFD’s. Zelfs met een kleiner budget is het op deze manier toch mogelijk om een niet onaanzienlijke participatie te nemen in Saint-Gobain. Beleggen in dit bedrijf kan je onder meer doen bij betrouwbare en bekende brokers zoals Plus 500, eToro, Robeco evenals DeGiro.