Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Cameco is ’s werelds grootste bedrijf die is gespecialiseerd in het verhandelen van uranium. De onderneming is gevestigd in Canada, meer bepaald in Saskatoon. In het verleden was Cameco vaak ’s werelds op één na grootste producent van uranium. Haar aandeel in de wereldproductie ligt gemiddeld rond de 18 à 20 procent. Cameco is uiteraard een beursgenoteerd bedrijf welke over een listing bij verschillende exchanges beschikt. Het gaat hierbij in eerste instantie om de Toronto Stock Exchange waar ze beschikt over de ticker ‘CCO’. Aan de New York Stock Exchange heeft ze de ticker ‘CCJ’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Cameco staat voluit voor ‘Canadian Mining and Energy Corporation’. Het bedrijf werd opgericht in het jaar 1988 en ontstond eigenlijk uit een fusie tussen twee zogenaamde “kroon bedrijven”. Het ging hierbij om het bedrijf ‘Eldorado Nuclear Limited’ welke eigendom was van de overheid en de in Saskatchewan gevestigde ‘Saskatchewan Mining Development Corporation’. Na de fusie werd er voor gekozen om de naam in te korten naar ‘Cameco Corporation’. Het nieuwe bedrijf dat op deze manier was ontstaan was in eerste instantie voor 62 procent in handen van de Provinciale overheid. De resterende 38 procent was in handen van de Federale overheid. In het jaar 1991, meer bepaald in de maand juli zou de IPO worden gelanceerd welke 20 procent van het eigendomsrecht van het bedrijf vertegenwoordigde. De inmenging van de overheid zou in de daarop volgende 11 jaar aanzienlijk afnemen waardoor ze uiteindelijk in februari 2002 volledig was geprivatiseerd.

Een zeer belangrijke overname vond plaats in het jaar 1996. Het was namelijk in dat jaar dat Cameco er voor koos om ‘Power Resources Inc.’ over te nemen. Het betrof hier op dat ogenblik de grootste producent van uranium van de Verenigde Staten. Deze overname werd gevolgd door de aankoop van het in Canada gevestigde ‘Uranerz Exploration and Mining Limited and Uranerz U.S.A., Inc.’ in 1998. In 2011 werd er door Cameco een overeenkomst getekend met Talvivaara Mining Company die aan de basis moest liggen van een nieuwe mining site in Sotkamo. In 2012 volgde een andere overname met ‘Nukem Energy’. De lage prijzen voor uranium in het jaar 2016 zorgden er voor dat Cameco zich genoodzaakt zag om haar ‘Rabbit Like’ mijn te sluiten. In 2018 zag Cameco zich genoodzaakt om 700 mensen van haar personeelsbestand af te laten vloeien.

Kerncijfers

Cameco realiseert een omzet op jaarbasis van ongeveer 2,431 miljard Canadese dollar. De brutomarge komt te liggen op 15,74 procent. De operationele marge vertoont volgens de laatste cijfers op moment van schrijven een negatief karakter. De operationele marge is namelijk een negatieve 4,74 procent. Dit zorgt er voor dat ook de nettowinstmarge in het rood staat met 3,24 procent. Het rendement op de investering ligt net onder de 1 procent. Gedurende vele jaren werd er door Cameco een dividend verstrekt aan haar aandeelhouders van 0,10 dollar. In het jaar 2018 kwam dat dividend voor het eerst sinds jaren op slechts 0,08 dollar te liggen. In het bijzonder de geslonken vraag naar uranium ligt hiervan aan de basis.

Strategische richting

Een belangrijke overeenkomst werd afgesloten tussen Cameco en het Australische technologiebedrijf ‘Silex Systems Limited’ in 2019. De twee bedrijven bereikten een overeenkomst met betrekking tot de gezamenlijke overname van GE-Hitachi Nuclear Energy’s aandeel van GLE, de exclusieve licentiehouder van de SILEX laser uranium verrijking technologie. Dit kan een belangrijke overeenkomst zijn met het oog op de toekomst. Bij het bepalen van de strategische richting wordt er ook duidelijk hoopgevend gekeken in de richting  van de Chinese en Japanse markten. Na de nucleaire ramp in Japan werd er met de nodige argwaan gekeken in de richting van kernenergie. Daardoor nam de vraag vanuit de Aziatische markt(en) naar uranium sterk af. Indien de interesse binnen deze markten terug aan kan wakkeren is de kans groot dat Cameco hier optimaal van kan profiteren. Uiteraard is alles op dit vlak afhankelijk van de evolutie op de (wereld)markt.

Hoe beleggen in Cameco?

Beleggen in Cameco kan gebeuren op tal van verschillende manieren. In eerste instantie kan je Cameco aandelen kopen. In dit geval zal je als belegger zelf eigenaar worden van de aandelen waardoor je bijvoorbeeld ook mogelijks aanspraak kan maken op een bepaald dividend. Cameco aandelen kopen kan dan wel interessant lijken, je moet er uiteraard een niet onaanzienlijk budget voor beschikbaar hebben. Ben jij een belegger die liever wil handelen met wat kleinere budgetten? In dat geval zou je ook kunnen kijken in de richting van andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld CFD’s. Op deze manier wordt handelen met een beperkter budget mogelijk, maar eventuele koerswijzigingen laten zich ook wel extra voelen. Het is dan ook aan jou als belegger om uit te maken of je bereidt bent om dit risico te nemen of niet. Beleggen in Cameco kan onder meer gebeuren bij brokers zoals Robeco, Binck Bank en Plus500. Deze laatste CFD-broker kan de moeite waard zijn omdat ze geen commissie in rekening brengt. Dit betekent een extra financieel voordeel voor jou als belegger.